Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану
Палата онкологічного диспансеру. Миколаїв, квітень 2022 року. Ілюстративне фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

З початку російського вторгнення станом на 27 грудня на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 92 медичні заклади. В області триває відновлення та ремонт будівель. Медпрацівники намагаються надати всю необхідну допомогу жителям області.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрій Гранатуров.

"Хочу сказати, що всі об’єкти, які зазнали якихось пошкоджень, руйнувань, будуть відновлені. А де потрібне буде капітальне будівництво, то згідно з планом відновлення, який у нас уже затверджений, ми очікуємо фінансування на наступний рік. Ми працюємо з великою кількістю міжнародних інститутів, організацій, які надають нам необхідну допомогу", — розповів Гранатуров.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану
Зруйнована будівля травмпункту Лікарні швидкої медичної допомоги. Миколаїв, серпень 2022 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

За словами Гранатурова, лікарні на деокупованих територіях відновили роботу.

"Зараз займаємося питанням кадрової політики. Гроші є, заробітна плата виплачується медикам і та, коли вони були в окупації. Ми вже відправили одну швидку допомогу, вчора отримали іншу, які будуть працювати на Снігурівську лікарню", — сказав заступник начальника ОВА.

На Миколаївщині, за словами Гранатурова, немає жодної лікарні, яка б була енергетично залежною від електромережі.

"Ми маємо можливість перемикатися під час виключення електроенергії на генератори різної потужності. Щоправда, ще потрібно розв'язувати питання з паливом, ці питання складніші", — розповів Гранатуров.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану
Будівля лікарні швидкої медичної допомоги після обстрілу. Миколаїв, серпень 2022 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Баштанська центральна районна лікарня зазнала руйнувань 19 квітня, російська ракета влучила в один із корпусів. Було повністю зруйноване поліклінічне відділення, вибуховою хвилею пошкоджене інфекційне та відділення гемодіалізу.

"На щастя, персонал і пацієнти не постраждали. Лікарня не приймала хворих лише добу. Весь колектив, місцеві мешканці, волонтери, благодійники у перший же тиждень приступили до відновлення закладу. З перших днів війни заклад працював у штатному режимі", — згадав міський голова Баштанки Олександр Береговий.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану
Кабінет одного з Центрів первинної медико-санітарної допомоги Миколаєва, в якому проводили огляд маленьких пацієнтів, після обстрілів. Вересень 2022 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У Первомайській селищній територіальній громаді Миколаївського району до війни працювали три амбулаторії загальної практики сімейної медицини та п’ять пунктів здоров’я. Усі медзаклади надавали послуги майже десяти тисячам людей різного віку.

У громаді, яка під час воєнного вторгнення РФ була прифронтовою, постраждали Киселівський, Благодатнівський, Партизанський медзаклади та інші амбулаторії. Одним із найбільш вцілілих закладів громади є Новомиколаївська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка до початку наступного року має запрацювати у штатному режимі.

"Завдячуючи волонтерам у громаду доставлялися ліки і медпрепарати. Сподіваємося, що до весни 2023 року ми нормалізуємо роботу медзакладів. Наразі медпрацівники вимушені працювати за графіком і надавати консультації пацієнтам, виїжджаючи в різні населені пункти громади", — розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївського району Максим Коровай.

Медичні заклади Миколаївщини: як працюють під час воєнного стану
Кабінет онкологічного диспансеру. Миколаїв, квітень 2022 року. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Деякі медзаклади Миколаївщини розташовані у районах віддалених від лінії фронту, але з перших днів війни працюють на повну потужність для допомоги і військовим, і цивільним. Одним із таких є Первомайська центральна районна лікарня, яка до війни приймала пацієнтів із коронавірусом.

"Ще на початку війни у нас було багато пацієнтів, які потребували хірургічного втручання. Зараз, коли фронт перейшов на лівий берег Дніпра, їх стало менше. Попри те у нас є багато ВПО, жителів громади, які потребують медичної допомоги. Для цього у нас є певні запаси матеріалів та медикаментів", — розповів головний лікар Віктор Готка.

Читайте також

У деокуповані населені пункти Миколаївщини доставлять книжки

Розпуск миколаївської фракції "ОП-ЗЖ". Депутати не підтримали проєкт змін до регламенту

Миколаївським ОСББ частково компенсують вартість генераторів — рішення сесії міськради

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок