Окупанти РФ зносять маріупольський театр, на який у березні скинули бомбу: що відомо

Окупанти РФ зносять маріупольський театр, на який у березні скинули бомбу: що відомо

Окупанти РФ зносять маріупольський театр, на який у березні скинули бомбу: що відомо
. Зруйнований російськими військами театр у Маріуполі. Фото: АР

Маріупольський драматичний театр окупаційна влада знищила, аби приховати злочини, заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Так він прокоментував звістку про те, що 22 грудня в захопленому росіянами Маріуполі почали зносити будівлю драматичного театру. Після авіаудару, який РФ нанесла в березні, частину завалів будівлі окупанти розібрали, заявляли про плани знову відкрити театр, згодом будівлю заховали за банерами.

Демонтаж окупанти почали 22 грудня, розбирають центральну та фронтальну стіни, фасад. Ці частини були найбільше пошкоджені під час авіаатаки.

"Маріупольського драмтеатру більше не існує. Драмтеатр в Маріуполі, як і саме місто, став символом цієї війни. Війни проти української культури, яку росіяни ведуть багато століть", - заявив Олександр Ткаченко.

Маріупольський драмтеатр окупанти знищили, щоб приховати злочини — Ткаченко
Маріупольський драмтеатр до російської окупації. Фото: Євгеній Сосновський

Він переконаний, російські окупанти, знищуючи будівлю театру в Маріуполі, намагаються приховати злочини:

" Окупанти знищують сліди своїх злочинів, і їм абсолютно все одно, чи це культурна пам’ятка чи просто надбання іншої культури".

22 грудня стало відомо, що в окупованому Росією Маріуполі зносять напівзруйновану будівлю драматичного театру, на який російська армія 16 березня 2022 року скинула бомбу.

Маріупольський драмтеатр окупанти знищили, щоб приховати злочини — Ткаченко

В театрі переховувались цивільні. За даними міської ради, під завалами драматичного театру загинули щонайменше триста людей. Радник мера міста Петро Андрющенко також вважає, що незаконна влада демонтує залишки конструкцій, аби приховати докази бомбардування.

"Повному демонтажу підлягає задня та центральна частина театру, проте фронтальну залишать цілою, як “основу реконструкції”. Тобто демонтується лише ті частини будівлі, які доводять бомбардування, а не вигаданий пропагандою підрив з середини", — пояснив дії окупантів Андрющенко.

На початку грудня компанія Maxar Technologies опублікувала нову серію кадрів тимчасово окупованого Маріуполя. На супутникових знімках — масштабні руйнування, зокрема, й будівля драматичного театру.

12 грудня Маріупольска міська рада показала кадри драматичного театру.

Маріупольський драмтеатр окупанти знищили, щоб приховати злочини — Ткаченко
Фото: Telegram / Маріупольської міської ради

"Будівля залишається зруйнованою. Руїни сховали за банерами", — повідомили у міській раді.

Маріупольський драмтеатр окупанти знищили, щоб приховати злочини — Ткаченко
Зруйнований драматичний театр у Маріуполі. Фото: Telegram / Маріупольської міської ради, грудень 2022 року

Що відомо про обстріл драмтеатру у Маріуполі

Маріуполь російська армія захопила у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв та оборони. У місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів.

Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Обстріл пологового будинку й удар по Маріупольскому драматичному театру, де ховалися люди, — одні з них. Міноборони Росії називає ці звинувачення "фейками".

Організація Amnesty International визначила, що 16 березня Росія умисно обстріляла Маріупольський драматичний театр, попри те, що їм було відомо, що там ховаються сотні мирних жителів. Правозахисна організація зібрала свідчення 53 людей, які були свідками бомбардування драмтеатру, 28 з яких — перебували всередині або поруч із театром під час вибухів. Amnesty International також проаналізувала супутникові зображення та радіолокаційні дані безпосередньо перед бомбардуванням і незабаром після нього, завірені фото- та відеоматеріали, надані постраждалими та свідками, а також два комплекти архітектурних планів театру.

В травні видання Associated Press опублікувало розслідування про авіаудар російської армії по маріупольському драмтеатру 16 березня. Журналісти припустили, що кількість загиблих є вдвічі більшою за ту, що надала українська влада: йдеться не про 300 людей, а щонайменше про 600 загиблих.

У середині травня російські військові завершили розбирати завали драмтеатру у Маріуполі та відкрили територію.

У липні російські окупанти заявляли, що в Маріуполі мають відкрити драмтеатр 10 вересня, але цього не сталось.

Читайте також про Маріупольский драматичний театр

"Це було серце міста". Спогади про Маріупольський драмтеатр

"Звук літака. Лунає свист. Чоловік поряд закриває мене собою" — історії свідків бомбардування маріупольського Драмтеатру

Біля знищеного авіацією РФ театру у Маріуполі були написи "діти" — супутникові знімки Maxar

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок