Суд знову переніс слухання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно

Суд знову переніс слухання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно

Суд знову переніс слухання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
. Фото: Оля Носко/Cуспільне

20 грудня продовжилось слухання у Господарському суді щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію".

Засідання завершилось перенесенням слухання на 24 січня на 11 ранку, оскільки представник Держкіно не встиг ознайомитися з усіма документами, частину з яких надіслали 16 грудня.

"Довженко-Центр" зазначає, що основні проблеми, які загрожують інституції, досі залишаються невирішеними:

  • наказ про реорганізацію не скасовано;
  • лишається підвішена ситуація з керівництвом "Довженко-Центру" і органом управління;
  • обсяг фінансування на 2023 рік досі не визначений, фінансовий план не підписаний та невідомо, як буде підтримуватись діяльність Центру наступного року і чи буде взагалі.

"Ці позиції є ключовими, щоб перейти до наступних задач: захисту колекції, команди та інституції, наданні статусу національного та визнання Державним фондом фільмів", — додають в інституції.

довженко
Суд знову переніс засідання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно. Фото: Оля Носко/Cуспільне

довженко держкіно суд
Суд знову переніс засідання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно. Фото: Оля Носко/Суспільне

довженко держкіно суд
Суд знову переніс засідання щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно. Фото: Оля Носко/Суспільне

Що відомо

  • 16 серпня стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати "Довженко-Центр" у декілька нових юридичних осіб. У Центрі заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву. Мінкульт зазначає, що не знали про це рішення.
  • 28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію"
  • 2 листопада Держкіно опублікувало наказ про усунення Олени Гончарук від виконання обовʼязків, призначивши нового виконуючого обов’язки генерального директора. Нею стала Юлія Каждан, яка за інформацією з відкритих джерел є керівницею та засновницею двох юридичних фірм, а також засновницею та керівницею Кінологічного Центру.
  • 10 та 11 листопада працівники СБУ, поліції та прокуратури проводили обшуки в Центрі. За словами співробітників, шукали документи, повʼязані із колишнім директором та забудовником. Залишаючи будівлю, силовики не надали працівникам установи копії протоколу, а також забрали печатку ДЦ.
  • 15 листопада міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ініціював зустріч з керівництвом Держкіно, "Довженко-Центру", представниками Офісу Президента та депутатами стосовно врегулювання ситуації. За результатами зустрічі, Держкіно оголосило, що наказ про реорганізацію призупиняється.
  • 17 листопада Юлія Каждан написала заяву про звільнення з посади в.о. директора ДП "Національний центр Олександра Довженка" у зв'язку з розчаруванням у "культурній спільноті". Держкіно призначило нового тимчасового в.о гендиректора. Ним став Андрій Алферов.
  • 29 листопада відбулось підготовче засідання Господарського суду щодо позову. Однак слухання відклали на 20 грудня у звʼязку з клопотанням представника Держкіно.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок