Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно

Оновлюється
Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
. Каріна Бугайченко/Суспільне

28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію". А вже 29 листопада відбулось підготовче засідання Господарського суду.

Національний центр Олександра Довженка вимагає визнати незаконним і скасувати наказ №100 про реорганізацію.

Під приміщенням суду зібрались небайдужі до долі Центру.

Представники Олени Гончарук подали заяву про залучення її до справи як третю особу — вона повністю підтримує позов і її участь має посилити позицію інституції.

"У цю справу ми вступаємо з метою підтримати позивача, оскільки Олена Гончарук бореться за інтереси Довженко-Центру, тому ми будемо підтримувати сторону позивача й надавати додаткові пояснення, чому ми вважаємо цей наказ незаконним і таким, шо треба скасувати", — зазначила у коментарі журналістці Суспільного Каріні Бугайченко представниця пані Гончарук Надія Денисюк.

Представник Держкіно взяв час на вивчення цього питання. "Дізнались про клопотання Гончарук і Якименко тільки в залі судового засідання, тому необхідно оцінити доводи які наведені в клопотанні і підготувати свою позицію", — сказав представник Держкіно Олександр Команський.

Він також додав, що саме суд встановлюватиме, чи є наказ №100 про реорганізацію "Довженко-Центру" законним чи незаконним.

"Потрібно було когось свого. Я вважаю, що я тут свій". Велике інтерв'ю з Андрієм Алферовим

Представниця інтересів Центру Олеся Крижанівська зазначила, що: "“Ми оскаржуємо вказаний наказ з підставою його незаконності. Тобто, він винесений органом управління, який на момент видачі наказу таким не був відносний до Національного центру Довженка". За її словами — тільки майно передали у підпорядкування Держкіно, але перехід юридичної особи так і не був завершений на момент видачі наказу.

Також ще однією підставою для позову, є те, що наказ був виписаний з порушенням цивільного кодексу.

Суд переніс наступне засідання. "Враховуючи, що відповідач про зазначені клопотання дізнався лише сьогодні в судовому засіданні, суд на місці ухвалює протокольну ухвалу про оголошення перерви у судовому засіданні для надання можливості відповідачу ознайомились із заявою Якименка і Гончарук про вступ їх до справи в якості третьої особи і надати письмове пояснення", — повідомила суддя Ірина Борисенко.

Продовжать слухання 20 грудня о 15.00.

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
Підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно. Каріна Бугайченко/Суспільне

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
Небайдужі до долі "Довженко-Центру" зібралися під Господарським судом Києва. Фото: Ліза Акулова

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно. Фото: Ліза Акулова

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
Акція під Господарським судом. Фото: Ліза Акулова

Відбулось підготовче засідання суду щодо позову "Довженко-Центру" до Держкіно
Акція під Господарським судом. Фото: Ліза Акулова

Що відомо

  • 16 серпня стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати "Довженко-Центр" у декілька нових юридичних осіб. У Центрі заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву. Мінкульт зазначає, що не знали про це рішення.
  • 26 серпня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про звернення до Кабінету Міністрів України та Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію.
  • 14 вересня петиція про скасування реорганізації "Довженко-Центру" набрала понад 25 тисяч підписів. 10 жовтня Кабмін надав відповідь – правонаступником "Довженко-Центру" стане "Українська анімаційна студія".
  • 17 жовтня Фонд державного майна розпочав процес приватизації двох корпусів "Довженко-Центру".
  • 28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію"
  • 2 листопада Держкіно опублікувало наказ про усунення Олени Гончарук від виконання обовʼязків, призначивши нового виконуючого обов’язки генерального директора. Нею стала Юлія Каждан, яка за інформацією з відкритих джерел є керівницею та засновницею двох юридичних фірм, а також засновницею та керівницею Кінологічного Центру.
  • 8 листопада представники "Довженко-Центру" та ЗМІ зустрілись із призначеною Держкіно в.о. генеральної директорки Юлією Каждан та заступником голови Держкіно Максимом Александровим на сходах до закладу. Усередину співробітники Центру їх не пустили.
  • 10 та 11 листопада працівники СБУ, поліції та прокуратури проводили обшуки в Центрі. За словами співробітників, шукали документи, повʼязані із колишнім директором та забудовником. Залишаючи будівлю, силовики не надали працівникам установи копії протоколу, а також забрали печатку ДЦ.
  • 15 листопада міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ініціював зустріч з керівництвом Держкіно, "Довженко-Центру", представниками Офісу Президента та депутатами стосовно врегулювання ситуації. За результатами зустрічі, Держкіно оголосило, що наказ про реорганізацію призупиняється.
  • 17 листопада Юлія Каждан написала заяву про звільнення з посади в.о. директора ДП "Національний центр Олександра Довженка" у зв'язку з розчаруванням у "культурній спільноті". Держкіно призначило нового тимчасового в.о гендиректора. Ним став Андрій Алферов.
  • 24 листопада відкритий лист до української влади підписали представники найбільших громадських кіноорганізацій з вимогою відставки керівництва Держкіно та скасувати "реорганізацію" Центру.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок