Новопризначений директор кропивницького театру розповів про плани та життя в окупації

Новопризначений директор кропивницького театру розповів про плани та життя в окупації

Новопризначений директор кропивницького театру розповів про плани та життя в окупації
. фото Суспільне Кропивницький

Херсонець став директором музично-драматичного театру у Кропивницькому. До цього 18 років був головним адміністратором театру імені Куліша та співорганізатором міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії". Суспільному В’ячеслав Вандрашек розповів про життя в окупованому Херсоні, виїзд з міста та про плани в кропивницькому театрі.

В’ячеслав Вандрашек керує робою театру з 2 грудня. До російського вторгнення він працював головним адміністратором Херсонського театру імені Куліша.

"Кинулося в очі, що у кропивницькому театрі немає проектора. Є лише офісний, на якому навіть мультфільм не можна показати дитині, бо буде розмита картинка. А приїжджають гастролери, у 21 столітті не мати такого обладнання – це дуже соромно. А по-друге – це ще й економія. Якщо ви купуєте проектор, то можете не виготовляти частину масованих декорацій".

В окупованому Херсоні з родиною прожив понад місяць, ходив на мітинги проти російської агресії.

"В окупованому Лівобережжі залишились моя та дружини мами. Моя мама з першого дня в окупації, бо вона живе якраз в тому напрямку. Черги за молоком 10 годин – це ще можна пережити. Але дуже важко, але коли летять ракети та лунають постійні вибухи. Синові, якому 11 років, було дуже страшно, він ховався у кутку і навстоячки спав".

театр херсон
Сім'я В'ячеслава Вандрашека. фото В'ячеслава Вандрашека

З Херсона сім'я В’ячеслава Вандрашека виїхала 9 квітня. "Плакали всі, півтори години сліз. О 5 п'ятій ранку ми вийшли на вулицю і так гепнуло, що ми замислились, куди ми їдемо. А в нас ще був кіт з Чорнобаївки. Ми їхали через дев'ять російських блокпостів. Був момент, коли автомат в голову тикали, тому що у мене затонована машина, а треба було відкривати вікно, щоб орки бачили, хто в салоні".

Історії співробітників Херсонського театру від початку російського вторгнення до евакуації на підконтрольну Україні територію стали сценарієм для документальної вистави "Лишатися (не) можна. Її показали у Кропивницькому на початку грудня. Говорить, знає, що театр в Херсоні російські солдати грабували.

"Вони вкрали все – одяг, взуття, краватки, ноутбуки, комп’ютери. Щоправда, не забрали проектор. Орки зайшли та вирішили, що там буде новий російський театр. На превеликий жаль частина колективу пішла на співпрацю. Починаючи з охоронця, який став директором театру, закінчуючи заслуженими та народними артистами. Жодної вистави вони так і не випустили. Мабуть, вони не розуміли, що їх використовують – коли агітували за референдуми".

Новопризначений директор кропивницького театру розповів про плани та життя в окупації
Син В'ячеслава Вандрашека в укритті та кіт з Чорнобаївки. фото В'ячеслава Вандрашека

Нині у театрі імені Кропивницького немає головного режисера та хормейстера. В’ячеслав Вандрашек хоче втілити свій досвід з організації міжнародного фестивалю "Мельпомена Таврії" на фестивалі "Вересневі самоцвіти" в Кіровоградській області.

"В мене є плани до Дня закоханих, на 8 Березня та до Дня театру. Поки що кардинально щось змінювати я не маю права, тому що є певний репертуар і процес".

В'ячеслава Вандрашека призначили директором театру на час дії воєнного стану. Після перемоги України, він планує лишатись у Кропивницькому.

Читайте також

  • На центральній площі Кропивницького прикрасять 12 ялинок.
  • "Олені Святого Миколая" знайшли дім на Кіровоградщині та виконують дитячі мрії.
  • У відділеннях "Укрпошти" Кіровоградщини почали продавати марку "Херсон — це Україна".
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок