Громадський бюджет Миколаєва. Що відомо

Громадський бюджет Миколаєва. Що відомо

Громадський бюджет Миколаєва. Що відомо
. Фото: Миколаївська міська рада

В умовах воєнного стану заборонені капітальні видатки з місцевих бюджетів. Оскільки "Громадський бюджет" стосуються саме капітальних видатків, то реалізація всіх проєктів, що стали переможцями у 2021 році, поки призупинена.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану", що визначає та регламентує використання бюджетних грошей, наразі заборонені капітальні видатки з місцевих бюджетів.

"Оскільки "Громадський бюджет" стосуються капітальних видатків, то реалізація всіх проєктів-переможців станом на грудень 2022 року заморожена, ці гроші не використовуються", — сказала Тетяна Шуліченко.

За словами директорки департаменту, наразі неможливо сказати, коли розпочнеться втілення, а відтак фінансування проєктів, адже в країні діє воєнний стан і чинні всі обмеження щодо використання бюджету.

"Як тільки Постанова перестане бути чинною, напевно, окремою сесію Миколаївської міської ради депутати приймуть рішення щодо використання цих грошей", — пояснила Тетяна Шуліченко.

До участі у "Громадському бюджеті" 2022 року миколаївці подали 166 проєктів на загальну суму 73,5 мільйона гривень. Свої ідеї оприлюднили 124 автори.

У вересні 2021 року відбулося голосування. Миколаївці вибирали три проєкти "Громадського бюджету": великий, малий та соціальний.

22 вересня 2021 року Координаційна рада з питань "Громадського бюджету" підбила підсумки голосування за проєкти, подані миколаївцями для реалізації коштом бюджету міста у 2022 році. Переможцями стали 40 проєктів на загальну суму 20 347,980 тис. грн. Серед них 12 великих, 21 маленький, сім соціальних проєктів.

Що відомо

  • Проєкти "Громадського бюджету" розробляють містяни, потім ці ідеї проходять експертні оцінки та корегування. Після за них голосують онлайн або офлайн також містяни. Проєкти-переможці отримують фінансування на наступний рік.
  • У 2021 році коштом громадського бюджету реалізували 34 проєкти на суму майже 17 мільйонів гривень. Серед проєктів "м’які", "тверді", малі, великі та соціальні. У 2020 році реалізували проєктів на 16 мільйонів бюджетних грошей.
  • Програма "Громадський бюджет Миколаєва" діє з 2017 року. За п'ять років у Миколаєві реалізували понад 130 проєктів.

Читайте також

Мурали Миколаєва. У Заводському районі з'явилась "Жінка-берегиня"

"Це моя мрія": артистка миколаївського військового оркестру розповіла про свою роботу

На Миколаївщині оновили графіки погодинних відключень електроенергії

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок