"Усі мають бойовий настрій". Люди з імунодефіцитом з Кіровоградщини захищають країну на війні

"Усі мають бойовий настрій". Люди з імунодефіцитом з Кіровоградщини захищають країну на війні

"Усі мають бойовий настрій". Люди з імунодефіцитом з Кіровоградщини захищають країну на війні
Фото ілюстративне. УНІАН

Бійці з вірусом імунодефіциту з Кіровоградської області захищають Україну на фронті. Про це Суспільному розповіла соціальна працівниця обласного благодійного фонду "Повернення до життя" Валерія Горбачова. Сама вона знає щонайменше про п’ятьох таких бійців. Каже: чоловіки пішли на фронт добровільно у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. З собою взяли запаси препаратів антиретровірусної терапії. Згодом Валерія Горбачова почала передавати ліки бійцям на передову.

Усі п’ятеро бійців служать в підрозділах Збройних Сил. Це чоловіки віком від 30 до 48 років. За словами Валерії Горбачової, вони мали підтверджений ВІЛ-позитивний статус ще до початку повномасштабної війни. Усі хвилювалися, чи пройдуть військово-лікарську комісію. "Мені телефонували хлопці й запитували, що їм робити. Усі мали бойовий настрій і дуже хотіли захищати країну". Комісія визнала чоловіків придатними до військової служби.

Зовсім протилежну історію Валерія Горбачова розповідає про іншу людину – не з-поміж добровольців. Чоловік, який підпадав під загальну мобілізацію, зрадів, коли дізнався про свій ВІЛ-позитивний статус. У нього виявилася така стадія інфекції, за якої на фронт не беруть. "Під час проходження комісії у чоловіка знайшли проблеми зі здоров’ям і направили його на дообстеження. Так у чоловіка й виявили ВІЛ".

Бійці-добровільці поїхали на фронт з запасами потрібних ліків. Це якісні сучасні препарати, які дозволяють максимально пригнітити вірус. "Якщо їх регулярно вживати, усі ризики зводяться до мінімуму, – розповіла представниця фонду. – Повністю ВІЛ не виліковується, але вже через пів року антиретровірусної терапії в організмі стає настільки мало вірусу, що передати його іншій людині неможливо". Коли запаси таких ліків у бійців закінчилися, чоловіки попросили Валерію про допомогу.

Наприкінці весни була невелика перерва з поставками препаратів в область. Зараз проблем немає. Ліків в області достатньо. Складніше передати їх на фронт. Інколи бійці самі забирають свої препарати, приїжджаючи у відпустку додому. В інших випадках Валерія Горбачова або пересилає ліки поштою (за умови, якщо в зоні бойових дій є відділення), або просить про допомогу інших військових. "Загалом ми не маємо права передавати препарати через інших людей. Але зараз змушені так робити, щоб забезпечити бійців ліками". Аби зберегти анонімність, волонтери пересипають пігулки в інші упаковки.

Валерія Горбачова каже: у суспільстві ще багато негативних стереотипів стосовно ВІЛ. "Дехто досі думає, що ВІЛ мають лише ін’єкційні наркомани й взагалі люди, які ведуть асоціальний спосіб життя. Інколи це трапляється випадково, і час, на жаль, повернути назад не можна. Але такі люди мають шанс на абсолютно здорове повноцінне життя. І якщо вони хочуть захищати країну, маючи при цьому нормальні аналізи, то чому цього не можна робити?" Валерія Горбачова підкреслює: в людей з імунодефіцитом є можливість звернутися за допомогою до фонду і безперервно вживати потрібні ліки. Також усі охочі можуть анонімно й безплатно зробити тест на ВІЛ. "Наша місія – врятувати життя людини з ВІЛ, підтримати її й водночас зберегти здоров’я тих, хто її оточує".

Телефон фонду "Повернення до життя" 066 319 7261

Дивіться також

Читайте також

  • На Кіровоградщині усіх охочих безплатно тестують на ВІЛ-інфекцію. Чекати на результат треба 15 хвилин.
  • "Все, що відбувається навколо, залишає відбиток в серці". 19-річна кропивничанка служить у батальйоні Української добровольчої армії. Вона – фельдшерка.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок