Збірна України з лижної акробатики стартує у сезоні Кубка світу: склад на перший етап і у якому стані команда

Збірна України з лижної акробатики стартує у сезоні Кубка світу: склад на перший етап і у якому стані команда

Ексклюзивно
Збірна України з лижної акробатики стартує у сезоні Кубка світу: склад на перший етап і у якому стані команда
. Фото Євгена Вялкова

Ексклюзивний коментар тренера збірної України Енвера Аблаєва для Суспільне Спорт.

Сезон Кубка світу 2022/23 з фристайлу розпочинається! У суботу-неділю, 3 та 4 грудня, у фінській Руці розпочнеться перший етап Кубка світу.

Україна на стартовому етапі Кубка світу з фристайлу буде представлена у лижній акробатиці. Саме у цій дисципліні українські спортсмени здобули медалі на двох останніх зимових Олімпіадах: Олександр Абраменко у 2018 році став олімпійським чемпіоном, а у 2022-му - срібним медалістом Ігор у Пекіні.

Увійшов до складу збірної України Абраменко і на стартовий етап у Руці. Перед стартом на Кубку світу головний тренер збірної України з лижної акробатики Енвер Аблаєв розповів детальніше в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт про склад команди, а також у якому стані вона підходитиме до першого старту після Олімпіади-2022.

Склад команди

  • Чоловіки: Олександр Абраменко, Олександр Окіпнюк, Дмитро Котовський, Максим Кузнецов, Володимир Кушнір та Захар Максимчук17-річний дебютант у складі збірної України
  • Жінки: Ольга Полюк, Анастасія Новосад, Ангеліна Брикіна та Анастасія Гасюк

Що сказав тренер збірної України перед етапом у Руці?

  • Про склад команди на етап у Руці

"На першому етапі Кубка світу плануємо виступити в складі шести чоловіків та чотирьох дівчат. Буде Олександр Абраменко, Олександр Окіпнюк, Дмитро Котовський, Максим Кузнецов, Володимир Кушнір та юний Захар Максимчук. Останній - це 17-річний дебютант, який буде стрибати подвійне сальто. Він має відчути Кубок світу, щоб на наступний рік почувати себе впевненіше. Всі інші виступатимуть з потрійним сальто. У дівчат виступатимуть Ольга Полюк, Анастасія Новосад, Ангеліна Брикіна та Анастасія Гасюк".

  • Про стан команди

"Гасюк ще під питанням, бо в неї ангіна почалася. Поки важко сказати. До цього хворів Максим Кузнецов, він зможе провести після одужання лише два тренування. З усіма іншими ніяких пробле не було".

  • Про завдання на Кубок світу
"Звичайно, мета на Кубку світу в Фінляндії - потрапити на п‘єдестал".
  • Про Олександра Абраменка

"Олімпійський чемпіон та призер Ігор Олександр Абраменко пропустив літню підготовку через сімейні обставини. Нині він знаходиться не на піку своїх можливостей. Йому потрібно ще дотренуватися і дострибати. Ми поїхали до Фінляндії в середині листопада: спочатку каталися та почали не одразу стрибати, бо не було снігу. Потім ми швидко будували трамлін і все за прискореною програмою. Це в принципі впливає на всіх спортсменів. Особливо відчуває це й молодь: Кузнецов та Кушнір. Якби не змагання, то ми б ще не стрибали потрійні сальто. Ще трохи зарано їх виконувати, тому після Кубку будемо вертатись на подвійні та допрацьовувати. А згодом повернемось до потрійних".

  • Про сезон 2022/2023
"Цей сезон не буде впливати на набір очок під Олімпіаду-2026. Головним стане чемпіонат світу, який відбудеться в Грузії. Уся підготовка будуватиметься під нього".
  • Про відсутність Росії та Білорусі

"Я б не сказав, що буде простіше чи ні. Звичайно, буде менше спортсменів змагатися. Але й в простіших ситуаціях ти можеш перечипитися та програти. Треба викладатися на максимум, як з усіма, так і якщо когось немає. Це не привід розслаблятися".

Що відомо

  • У сезоні 2021/22 Кубка світу з лижної акробатики Україна здобула чотири медалі: Анастасія Новосад ("золото") та Ольга Полюк ("бронза") їх виграли саме на етапі у Руці. Ще дві нагороди українці взяли у командному турнірі (дві "бронзи").
  • Загалом у сезоні 2022/23 Кубка світу відбудуться шість етапів. Крім цього, у Грузії пройде чемпіонат світу з лижної акробатики (26 лютого 2023 року), однак він не входить до програми Кубка світу.
  • Сезон Кубка світу 2022/23 пропустять спортсмени з Росії та Білорусі - вони відсторонені через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Розклад етапу Кубка світу з лижної акробатики в Руці (неділя, 4 грудня)

  • 10:40-11:30. Жіночий турнір, кваліфікація.
  • 13:25-14:15. Чоловічий турнір, кваліфікація.
  • 16:00-16:18. Жіночий турнір, фінал
  • 16:18-16:36. Чоловічий турнір, фінал
  • 16:39-16:49. Жіночий турнір, суперфінал (1-6)
  • 16:49-17:00. Чоловічий турнір, суперфінал (1-6)
На початок