З 1 грудня субсидії та пільги призначає Пенсійний фонд. Що зміниться для жителів Кіровоградщини

З 1 грудня субсидії та пільги призначає Пенсійний фонд. Що зміниться для жителів Кіровоградщини

З 1 грудня субсидії та пільги призначає Пенсійний фонд. Що зміниться для жителів Кіровоградщини
Подача заяв щодо субсидій у Центрі адмінпослуг міста Кропивницький. Суспільне Кропивницький

З 1 грудня субсидії та пільги призначає Пенсійний фонд. До цього цим займались органи соціального захисту населення. Відповідну постанову уряд ухвалив 16 вересня. Суспільне дізнавалось, що зміниться для жителів Кіровоградської області.

Субсидія – це допомога, яку українці отримують від держави на оплату комунальних послуг. У Кіровоградській області субсидію у листопаді одержали 72245 родин. З початку 2022 року жителям області для виплат субсидій нарахували 645 мільйонів гривень.

Під час опалювального сезону розмір субсидії більший, розповіла начальниця відділу обласного департаменту соціального захисту населення Олена Михальченко.

Середній розмір субсидії

  • у листопаді – 1457 гривень на родину;
  • травень-вересень – близько 200 гривень на родину.

Зі слів Олени Михальченко, якщо субсидію нарахували до 1 грудня, то для отримувача нічого не зміниться. Додатково звертатись людям не потрібно. У разі ж першого звернення щодо субсидії або перерахунку, пов’язаного зі зміною складу сім’ї чи майнового стану, слід звертатися до старостатів, уповноважених осіб сільських рад, територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг. Призначати ж субсидію з 1 грудня буде Пенсійний фонд.

Що дають нововведення

Порядок призначення пільг і субсидій й терміни звернень не змінились, розповіла начальниця обласного управління Пенсійного фонду в області Наталія Сімонян. З її слів, змінився порядок звернення: "Значно розширена дистанційна можливість надання послуг. Раніше органи соцзахисту призначали пільги і субсидії лише за місцем проживання. Та через військовими дії в деяких регіонах були втрачені документи, втрачені бази. А Пенсійний фонд працює в електронних системах, за принципом екстериторіальності. Будь-хто, змінивши місце проживання, може звернутись до нас щодо субсидії".

Як оформити заявку на субсидію

  • через особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду, зареєструвавшись за електронним ключем або за допомогою банківської картки;
  • через мобільний додаток "Пенсійний фонд України";
  • через портал "Дія";
  • через сайт міністерства соціальної політики;
  • надіслати заяву і декларацію на призначення субсидії поштою.

Звернутися за житловою субсидією на опалювальний сезон можна протягом двох місяців з початку опалювального сезону. Тоді субсидія призначається з початку опалювального сезону. Якщо звернутися пізніше, субсидію нарахують з дня звернення.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок