У Кропивницькому театри та філармонія неефективно розпоряджалися грошима — Держаудитслужба

У Кропивницькому театри та філармонія неефективно розпоряджалися грошима — Держаудитслужба

У Кропивницькому театри та філармонія неефективно розпоряджалися грошима — Держаудитслужба
. Фото: pexels

У Кропивницькому працівники Держаудитслужби перевірили виконання бюджетних програм обласним департаментом культури та туризму. Її результатом є неефективні управлінські дії та витрати на понад 29 мільйонів гривень. Про це Суспільному розповіла начальниця управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області Лариса Цандекова.

Читайте також: У кропивницькому підприємстві "Універсал 2005" знайшли порушень на майже 14 мільйонів – Держаудит.

Під час перевірки аудитори з'ясували, що міські заклади культури фактично утримуються за гроші обласного бюджету, в той час, як вони повинні залучати доходи від власної діяльності.

"Більшу частку фінансової підтримки спрямували на зарплату працівників театру ляльок, обласного театру імені Марка Кропивницького та обласної філармонії. Причому окремі посади займали працівники, які не мають відповідної освіти та фаху, через це заклади культури неефективно витратили понад 14 мільйонів гривень".

Зі слів Лариси Цандекової, попри відсутність грошей на виплату посадових окладів, директори театрів ухвалювали рішення про стимулюючі виплатиНадбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо важливої роботи. окремим працівникам. Це призвело до додаткових видатків з бюджету на понад сім мільйонів гривень. Утримання в обласній філармонії працівників, не передбачених типовими штатними розписами, спричинило додаткові витрати на оплату праці на 252 тисячі гривень.

Аудитори також виявили, що 2013 року Кіровоградська обласна рада мала передати газову котельню вартістю 3,4 мільйона гривень з балансу академічного театру до комунальної власності громади Кропивницького.

"Проте через неналежний контроль із боку департаменту, котельню досі не передали в комунальну власність тергромади міста та не ввели в експлуатацію. Водночас театр не використовував котельню за призначенням дев'ять років, це призвело до неефективних витрат на три мільйона 400 тисяч гривень".

Крім того, під час перевірки були встановлені випадки спрямування коштів на суму 688,7 тисяч гривень з обласного бюджету на виготовлення проєктно-кошторисної документації та робочих проєктів, які не були реалізовані чи використані за призначенням і потребують подальшого коригування.

Що кажуть у обласному Департаменті культури та туризму

Відповідно до Статутів театрів та філармонії заклади самостійно розробляють штатний розпис з урахуванням умов і фонду оплати праці, говорить керівниця обласного департаменту культури та туризму Уляна Соколенко. Потім це питання погоджує департамент культури та голова облради. Щодо здійснення стимулюючих виплат працівникам, то це рішення ухвалює виключно директор закладу культури.

"Для одержання фінансування на проведення капітального ремонту закладу за рахунок бюджетних або грантових коштів обов’язковою умовою є надання проєктно-кошторисної документації, — говорить Уляна Соколенко. — В основному виділення фінансування здійснюється на конкурсній основі. Щорічно департаментом подаються проєкти у всі можливі програми – обласної, державної та міжнародної підтримки".

Стосовно газової котельні, то даний об’єкт передало театру управління капітального будівництва. Рішення щодо передачі майна ухвалюється обласною радою.

Зі слів Уляни Соколенко, зауваження, зазначені в аудиторському звіті, планують усунути.

Читайте також

  • Замінили книгу на схожу, щоб не помітили. Музейниця з Харківщини врятувала від окупантів 300-річне Євангеліє.
  • "Це визнання мене як науковиці". Кропивничанка отримуватиме іменну стипендію Героїв Небесної Сотні.
  • У школі на Кіровоградщині учні вивчають російську мову.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок