Поклади літієвих руд досліджують у Кіровоградській області

Поклади літієвих руд досліджують у Кіровоградській області

Поклади літієвих руд досліджують у Кіровоградській області
. Depositphotos

Поблизу села Копанки Маловисківського району розпочали геологічне дослідження покладів літієвих руд Полохівського родовища. Про це Суспільному розповів представник компанії "Укрлітійвидобування" Микола Гречуха. Роботи виконують представники турецької компанії на замовлення "Укрлітійвидобування". Чи не проти видобування місцеві жителі, Суспільному розповів сільський голова Олег Чумак.

Ділянку, де розпочали геологічне дослідження покладів літієвих руд, обгородили. Тут працюють шість працівників турецької бурової компанії - розповідає інженер компанії Бучін Іхкляр.

"Зараз ми працюємо в Україні, і намагаємося зробити все якнайкраще. Я сподіваюся, що ми зробимо все необхідне за три місяці".

Геодослідження роблять для того, щоб оцінити запаси літію згідно з міжнародними стандартами – каже головний геолог компанії "Укрлітійвидобування" Богдан Слободян.

"В 2018 році ми успішно затвердили запаси в державній комісії по запасам. Запаси родовища – бизько 27 мільйонів тонн руди літієвої середнім вмістом більше 1-го відсотка. Передбачено буріння 8-ми свердловин, 4 з них повторюватимуть історичні свердловини 90-92 років. І 4 свердловини нові. Результатом цієї роботи буде оцінка мінеральних ресурсів, і буде зрозуміла перспектива залучення інвестицій".

Богдан Слободян розповідає, де використовують літій.

"Це – типова петалітова літієва руда. Основне використтання – буде отримуватися концентрат, літієвий мінерал, з цього можна отримувати карбонат літія, гідроксид літія – це основні літій-хімічні продукти, які використовуються для виготовлення батарей. Також відходи від збагачення - якісна сировина для керамічної та скляної промисловості".

Після оцінки запасів будуватимуть шахту. У селі Копанки, поблизу якого знаходиться родовище, півтисячі людей - каже сільський голова Олег Чумак. Свою думку вони висловили на громадських слуханнях. З півсотні жителів, які прийшли на збори, за будівництво шахти 90 відсотків. За підрахунками голови, від шахти в бюджет села отримуватимуть більше мільйона гривень на рік.

"На даний час це - єдиний вихід покращити демографічну ситуацію, це робочі місця, це розвиток інфраструктури, залучення інвестицій, які підуть на те, щоб розвивати цю територію".

Роботи виконують згідно дозволу від 3 квітня 2017 року –розповідає представник компанії "Укрлітійвидобування" Микола Гречуха. Підприємство зареєстроване в місті Мала Виска.

"За Радянського Союзу було визначено певне родовище, яке знаймає певну територію. Зараз за сучаними технологіями - бо з 80-х років відбувся значний стрибок технологій - ми підтверджуємо, встановлюємо маркери. Земля розпайована, і можуть бути якісь певні питання, ми їх будемо узгоджувати із власниками землі, для того, щоб було все цивілізовано, в межах закону. Ліцензія отримана на 20 років, але за попередніми підрахунками, тут залежі на видобуток не менше 25-30 років".

Щодо побоювань жителів села з питаннь екології Микола Гречуха відповідає так:

"Наша перевага в тому, що це буде саме шахта, це не буде відкритий видобуток, а значить вплив на екологію місцеву буде мінімальним. Ми не будемо знімати верхшій шар грунту. Коли ми закінчимо геологорозвідку, буде за міжнародними станартами розроблена програма, ми покажемо її людям. Ми плануємо, що буде залучено не менше 1000 робочих місць при середній заробітній платі 15 тисяч гривень".

За словами голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, обласна рада в різні роки ухвалювала рішення про надання дозволу на роботи двом компаніям. Серед них – компанія "Укрлітійвидобування". Жодне з цих рішень не скасовували.

"Наше головне завдання не яка фірма буде робити, нам головне, щоб там робилося. Нам головне, щоб інвестиції пішли".

Проект шахти та збагачувального комбінату розроблятимуть наступного року.

Компанія «Укрлітійвидобування» створена в березні 2011 року. Тоді вона отримала 120 гектарів землі на Полохівському літієвому родовищі. З 2017 року кінцевим бенефіціарним власником «Укрлітійвидобування» є єгиптянин Міна Азер Мамлук.

На початок