ЄС не може погодити стелю цін на газ через глибокі розбіжності — France 24

ЄС не може погодити стелю цін на газ через глибокі розбіжності — France 24

ЗМІ
ЄС не може погодити стелю цін на газ через глибокі розбіжності — France 24
. Трубопроводи і резервуари на газовому терміналі, східна Франція. Фото: АР

Міністри енергетики ЄС не змогли домовитися про обмеження цін на газ, щоб пом'якшити енергетичну кризу в Європі на тлі глибоких розбіжностей з приводу первісної пропозиції, яку багато хто назвав "жартом".

Про це повідомляє France 24.

Як заявив міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела, чия країна нині головує у ЄС, тепер міністри зустрінуться у першій половині грудня, щоб спробувати подолати розбіжності.

"Він додав, що міністрам вдалося вжити кілька інших "важливих заходів", у тому числі щодо спільних закупівель газу, щоб уникнути конкуренції всередині ЄС, що призводить до зростання цін, узгодження постачання у разі потреби та прискорення видачі дозволів на використання відновлюваних джерел енергії", — пише видання.

Кілька міністрів, які брали участь у засіданні в четвер, 24 листопада, поскаржилися на те, що пропозиція щодо обмеження цін на газ, подана Європейською комісією всього двома днями раніше, була явно розроблена так, щоб її ніколи не використовували. Міністри енергетики Польщі та Іспанії назвали цю пропозицію "жартом".

При цьому міністр енергетики Греції Костас Скрекас заявив, що обмеження "насправді не є стелею" для цін на газ. Він додав, що "безрезультатно втрачається дорогоцінний час".

Запропонований план обмеження цін встановлює максимальний поріг 275 євро за мегават-годину. Але, за даними France 24, до нього додається так багато умов, що його не активували би й у серпні, коли ціна на газ ненадовго злетіла вище 300 євро. Тоді це стривожило Європу, яка звикла до історичних цін близько 10 відсотків від цієї суми.

Пропозиція щодо ліміту діятиме, лише якщо ліміт у 275 євро буде постійно перевищуватись протягом принаймні двох тижнів. І лише якщо ціна на скраплений природний газ (СПГ) підніметься вище 58 євро протягом 10 днів упродовж того самого двотижневого періоду.

Згідно з основним орієнтиром TTF, оптова ціна газу в Європі в четвер становила близько 124 євро.

Запропонований Комісією ліміт ціни вважають урізаним під тиском, зокрема, Німеччини та Нідерландів. Вони побоювалися, що ліміт може перенаправити постачання газу на більш прибуткові ринки, особливо в Азію.

Проте принаймні 15 країн ЄС — більше половини блоку — хочуть певної форми дієвої стелі оптових цін на газ, щоб подолати кризу поставок, спричинену війною Росії в Україні.

Перед війною поставки російського газу становили понад 40 відсотків усього імпортованого газу до Європейського Союзу. Зараз цей показник впав менше ніж на 10 відсотків. Але альтернативні джерела, такі як СПГ, що поставляється зі Сполучених Штатів і Перської затоки, не можуть компенсувати дефіцит, і Європа стикається з високими рахунками за опалення взимку.

Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон визнала розбіжності щодо обмеження цін. Вона зазначила, що міністри мають “право відкалібрувати різні параметри”, якщо вони бажають. Це може статися до їхньої наступної зустрічі, яка, ймовірно, буде призначена на 13 грудня.

План обмеження цін, якщо його ухвалять, почне діяти в січні. Це відбуватиметься разом із добровільною ініціативою для країн-членів ЄС щодо скорочення споживання природного газу на 15 відсотків протягом зими в північній півкулі.

Що відомо

На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі.

Читайте також

ЄС працює над дев’ятим пакетом санкцій проти Росії — Урсула фон дер Ляєн

На початок