Експерт розповів про перспективи запорізьких підприємств, що перейшли в управління державою

Експерт розповів про перспективи запорізьких підприємств, що перейшли в управління державою

Експерт розповів про перспективи запорізьких підприємств, що перейшли в управління державою
. УНІАН

Передача до державного управління запорізьких підприємств “Мотор Січ” та “Запоріжтрансформатор” надасть можливість зміцнити обороноздатність України та зберегти її енергетичний потенціал — вважає кандидат економічних наук Костянтин Денисов.

"Нам розповідають, що держава є неефективним власником, що державні підприємства збиткові. Це маячня. Якщо ми беремо незалежну аудиторську звітність, то бачимо, що близько 55 % працюючих державних підприємств є прибутковими", — каже він.

Зокрема “Мотор Січ” збереже статус містоутворювального підприємства й надалі виконуватиме замовлення Міністерства оборони України:

"Чи буде працювати підприємство? Звісно, якщо його забезпечать державним оборонним замовленням, воно буде активно працювати на ринках інших країн, де використовується радянська і пострадянська авіаційна техніка для того, щоб були замовлення у “Мотор-Січі”. Стосовно збереження робочих місць, звісно, вони будуть збережені. Я не думаю, що хтось спробує зробити різке скорочення робочих місць, тому що ми чудово розуміємо, що це одне з містоутворюючих підприємств, що там не тільки працівники, а й у кожного працівника є члени родини".

На думку Костянтина Денисова, треба дотриматися зваженого рішення, щоб утримати соціальний баланс і не допустити масових звільнень, оскільки це лише створить інфопривід для російської пропаганди.

Передача в державне управління підприємства “Запоріжтрансформатор” допоможе вивести його з банкрутства, зазначив Костянтин Денисов:

"Воно вже кілька років перебуває у стані банкрутства, але ситуація, чому воно було доведено до банкрутства, пов’язана з тим, що на ринок України у певний період дозволили зайти конкурентам “Запоріжтрансформатора”, і їм були надані необґрунтовані пільги. “Запоріжтрансформатор” втратив своїх покупців, не зміг продавати продукцію, зокрема на внутрішньому ринку, через це отримав мільйонні збитки, і почалась процедура його банкрутства. Зараз його теж передали в управління держави, і воно теж має бути державною власністю, тому що енергетика — стратегічна. А в нинішніх умовах ми бачимо, що відбуваються атаки на енергетичні потужності по всій Україні. Відповідно надалі нам доведеться ці потужності відроджувати. А де як не на рідному трансформаторобудівному заводі?".

Як раніше повідомляло Суспільне, 7 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов оголосив про передачу п’яти українських підприємств в управління Міністерства оборони — на період воєнного стану. Серед них два запорізьких: “Мотор Січ” та “Запоріжтрансформатор”.

Читайте також

СБУ арештувала майно керівництва "Мотор Січі" на майже 1 мільярд гривень

Президент "Мотор Січі" Богуслаєв наказав зняти з гелікоптерів лопаті та приховати документацію — Генпрокурор

САП вручила вісім підозр у справі розкрадання коштів "Укрнафти"

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок