Жителька Кіровоградщини відтворює традиційні для регіону воскові весільні вінки

Жителька Кіровоградщини відтворює традиційні для регіону воскові весільні вінки

Жителька Кіровоградщини відтворює традиційні для регіону воскові весільні вінки
. Колаж: Суспільне Кропивницький

Олена Мітюріна із селища Олександрійське Олександрійсього району Кіровоградської області за старими світлинами, які знаходить у старожилів, відтворює традиційні для регіону воскові вінки. Суспільному жінка розповіла, якими були весільні вінки на Кіровоградщині та показала, як їх робить.

Традиція виготовлення вінків з воску прийшла в Україну з Європи в середині ХІХ століття від королеви Великої Британії Вікторії. Вона на весілля вдягнула вінок з квітів мандарину. Його почали копіювати, роблячи з перлів, воску та інших матеріалів.

Вінками зацікавилась три роки тому

Майстриня розповіла, що виготовленням воскових вінків зацікавилась 2019 року, побачивши знайдені учасниками етнопроєкту "Баба Єлька" у селі Хайнівка Олександрівської громади фрагменти вінка. Вирішила його відтворити: "Восковий вінок, вважаю – це останній бастіон нашої народної традиції, яка зберігалася й донині. Він міг змінювати свій вигляд, змінювались матеріали, з яких він виконувався, але традиція носіння вінка саме на весілля зберігається і зараз".

Зі слів Олени Мітюріної, восковий вінок – крихкий, його часто одягали один раз, а потім зберігали в іконах: "Це був оберіг для дівчини і, взагалі, для родини".

Жителька Кіровоградщини відтворює традиційні для регіону воскові весільні вінки
Суспільне Кропивницький

Процес виготовлення

"Перед тим, як почати робити вінок, запалюємо свічку. І поки робитимемо заготовки, віск буде грітися",– пояснила. Олена Мітюріна.

Для виготовлення потрібні гофропапір, нарізаний вузькими смужками і дріт, довжиною 10-12 сантиметрів: "Важлива складова віночків – це восковичка. Вінок тому і називається восковим, бо нарощується цей елемент з воску на дріт, обмотаний папером".

Форми восковичок залежали від вподобань майстрині та місцевої традиції, сказала жінка. Вінки різних регіонів різняться між собою: "Техніка одна – вощення квітів, а різновидів багато. На Кіровоградщині велике різноманіття видів і форм. Немає сенсу придумувати свої. Якби дослідити те розмаїття, яке нам лишилося на світлинах, було б круто. Я це і намагаюся робити".

Майстриня не підраховувала кількість вінків, які зробила. Більшість нині мають власників. Скільки часу витрачає на виготовлення одного також не рахує. Все, сказала, залежить від складності елементів виробу.

Авторка відеосюжету – Вікторія Колосова.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок