Цієї ночі не було атак дронами-камікадзе — Ігнат

Цієї ночі не було атак дронами-камікадзе — Ігнат

Цієї ночі не було атак дронами-камікадзе — Ігнат
. Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. Фото: Суспільне

Вночі 28 жовтня не було зафіксовано атак по Україні іранськими дронами-камікадзе. Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону розповів речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. Всього ж, за словами Ігната, ППО вже збили понад 300 “Шахедів”.

“Треба готуватися, що ворог не буде припиняти цих атак. З півдня летить дуже багато. Бачимо, що збивають вертольотів КА-52 теж дуже багато. Практично щодня, вчора (27 жовтня — ред.) збили два. Так і штурмові СУ-25”, — сказав Ігнат.

За його словами, Повітряні Сили робитимуть висновки і будуть готуватися до нових іранських “подарунків”, які, вочевидь, будуть доставлятися. Нова загроза — це балістичні ракети, які РФ може отримати від Ірану, дальністю 300 км та 700 км.

“В цій новині хороше те, що в Росії закінчуються Іскандери, вони вже зайшли за НЗ, і не можуть їх використовувати. Бо ці ракети потенційно можуть нести тактичну ядерну зброю. Тому Росія не може собі дозволити звичайними зарядами розходувати той запас ракет, який лишився. І хоче отримати від Ірану”, — сказав Ігнат.

Чого чекати від іранських ракет

Він пояснив, що Іран зробив ці ракети на основі радянських розробок.

“Це справді балістика, справді небезпечно. Але керівництво держави, вище військове керівництво думає, як з цим боротися. Збивати “балістику” ми фактично не можемо існуючими засобами. Будемо робити нові тактичні прийоми, шукати нові шляхи з нашими партнерами, щоб подолати цю проблему. Краще всього знищувати там, звідки запускаються”, — додав Ігнат.

За його словами, росіяни застосовують різні типи боєприпасів. Ракети, які летять по території України, начебто вже вивчили. Це і балістичні, і крилаті, і С-300, які запускають по балістичній траєкторії, дрони-камікадзе.

“Кожна ціль має свої ТТХ, особливості. Ворог застосовує дрони з метою обхитрити, використовує нові тактичні прийоми, в різну пору доби, частіше вночі, тому що дрон-камікадзе можна збити вночі, тільки застосовуючи вогневі засоби, які мають радіолокаційне обладнання, бачити їх на радарах і збивати”, — сказав Ігнат.

За його словами, відсоток збиття росте, тому що росте професіоналізм людей, органів військового управління. Але треба мати, чим їх бити.

Про західну підтримку

“Західна підтримка надходить. Хотілося б надзвичайно більше. Це зенітні системи Гепард, IRIS, NASAMS. Всі чекають, яке рішення буде прийнято по HAWK, яких є у світі доволі багато, які може отримати Україна і посилити систему ППО”, — сказав Ігнат.

Наразі, за його словами, чим є, тим відбиваємося. Це і БУК-М1, і С-300, і винищувальна авіація, а також ППО сухопутних військ.

“Тому що летить багато нам. Масовані обстріли 10, 11, 17, 18, 22, 23 жовтня. Таких обстрілів було чимало, коли десятки ракет летять. Ми звикаємо до цієї інформації, і кожна, як нова. Дещо затишшя, як от вночі”, — пояснив Ігнат.

Читайте також

В Україну приїдуть перші NASAMS, інспектори МАГАТЕ перевірять два ядерних об'єкти на запит уряду. 247 день війни. Онлайн

Армія РФ продовжує наступати на Донбасі — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 29 ударів — Генштаб

На початок