Перед вибухами боєприпасів на складах перевірка показала мільярдні нестачі - Верещук

Перед вибухами боєприпасів на складах перевірка показала мільярдні нестачі - Верещук

Ексклюзивно
Перед вибухами боєприпасів на складах перевірка показала мільярдні нестачі - Верещук
. УНІАН

Напередодні вибухів на складах боєприпасів в Ічні (Чернігівщина), Калинівці (Вінничина), Балаклії (Харківщина), Сватовому (Луганщина), Кривому Розі (Дніпропетровщина) там проходила перевірка Міноборони, яка виявляла "мільярдні нестачі".

Про це в ефірі Українського радіо розповіла депутатка фракції "Слуга народа" та членкиня Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Ірина Верещук, коментуючи розслідування вибухів боєприпасів з 2014 по 2018 роки.

"Я можу користуватися лише тією інформацією, яка є відкритою і яку я можу донести до суспільства. Нам видався дивним той факт, що перед тим, як стався такий підрив, на даному об’єкті здійснювалася комплексна перевірка Міністерства оборони, яка виявила мільярдні недостачі. Було надано час, аби пред’явити необхідні документи, які б підтверджували різні операції, наявність тих чи інших матеріальних засобів", - заявила вона.

"Саме за тиждень до того, як комплексна перевірка мала встановити і оприлюднити звіт, в якому ймовірно мало бути зафіксовано велику нестачу, стається такий підрив. Нас зацікавив той факт, що саме в цей період часу, коли відбувалася комплексна перевірка, були призначені і проводилися антидиверсійні навчання. Чи не надто багато збігів? І антидиверсійні навчання, в ході яких дозволяли класти таку кількість вибухівки, комплексна перевірка, яка на виході вже мала звіт, який мав засвідчити розкрадання, і підриви", - зазначила нардепка.

Верещук зазначила, що тим людям, які проживали навколо об’єкту, були роздані пам’ятки про проведення антидиверсійних навчань. По-суті, їх попереджали про проведення навчань.

На питання, чи зафіксовані ці нестачі на двох складах (Балаклія та Калинівка) офіційно чи поки це теж припущення, вона відповіла, що нестачі - це окрема справа.

" Є головна інспекція МОУ, яка у своїх звітах їх зафіксувала. Це збігається в часі з тим, коли зафіксували вибухи", - сказала представниця ТСК.

За її словами, потрібно встановити ступінь і міру кожного, хто є відповідальним, хто покривав, хто намагається зараз це робити.

Вона висловила сумнів у тому, що слідство ведеться належним чином, оскільки звільняють слідчих..

Верещук зазначила, що члени Тимчасової комісії звернулися до керівництва Офіса генпрокурора з вимогою змінити підслідність з харківського СБУ до київського.

"У нас інший прокурор, який, я сподіваюся, зовсім по-іншому дивиться на це питання, розуміє суспільний резонанс і вагу", - пояснила депутатака.

За її даними, зараз ніхто не є покараний. Зокрема, люди, які були керівниками арсеналів, пішли на підвищення і нині працюють або в Міністерстві оборони, або в інших органах, в тому числі, правоохоронних, СБУ, ДБР та Генеральній прокуратурі, і це теж непокоїть ТСК.

Що відомо

  • Раніше нардеп Давид Арахамія, який є членом ТСК з розслідування вибухів на українських складах боєприпасів, повідомив, що вибухи на складах боєприпасів у Балаклії сталися в результаті підриву спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю.
  • Вибухи у Балаклії Харківської області відбулися 23 березня 2017 року. На території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу військового арсеналу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом снарядів за межі арсеналу. Із зони ураження навколо артскладів евакуювали майже 36 тисяч людей. Зруйновані 392 будівлі. Список постраждалих нараховував 3908 жителів міста.
На початок