Путін підписав закони про "приєднання" тимчасово окупованих територій України до Росії

Путін підписав закони про "приєднання" тимчасово окупованих територій України до Росії

Важливо
Путін підписав закони про "приєднання" тимчасово окупованих територій України до Росії
. Президент РФ Володимир Путін підписує документ про "приєднання" до РФ територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей, 30 вересня 2022 року, фото: Getty Images

Президент РФ Володимир Путін затвердив ратифікацію “договорів” про “прийняття” тимчасово окупованих територій України — “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей — до складу РФ і підписав федеральні конституційні закони про включення їх до складу Росії. Про це інформує “ТАСС”.

Путін також “призначив” Дениса Пушиліна тимчасовим виконувачем обов’язків “голови” самопроголошеної “ДНР”, Леоніда Пасічника — т.в. о. “голови” самопроголошеної “ЛНР”, Євгена Балицького — т.в.о. “губернатора” Запорізької області, Володимира Сальдо — т.в.о. “губернатора” Херсонської області.

4 жовтня у Росії Рада Федерації одноголосно ратифікувала "договори" про входження "ДНР", "ЛНР", Запорізької та Херсонської областей до складу Росії.

3 жовтня, Держдума Російської Федерації ратифікувала "договір" про "приєднання" до Росії тимчасово окупованих територій України — так званих "ДНР" і "ЛНР", Запорізької та Херсонської областей.

Того ж дня депутат Держдуми Павло Крашенінніков заявив, що "кордони "ЛНР" і "ДНР" будуть визначатися відповідно з конституціями "ДНР/ЛНР" на день прийняття суб’єктів до складу РФ".

"Межі території Запорізької область визначаються адміністративними межами Запорізької області, які існують на день прийняття області до РФ. Що стосується Херсонської області, то її кордони визначаються адміністративними межами області до яких були включені Олександрівський і Снігурівський муніципальні округи, а також Снігурівський район Миколаївської області", — додав Крашенінніков.

30 вересня президент РФ Володимир Путін виступив у Кремлі за підсумками фейкових "референдумів" у самопроголошених "ДНР", "ЛНР" та на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Після цього він підписав так звані "договори" про "приєднання" цих територій до складу РФ із так званими "представниками" окупаційної влади на цих територіях.

Пізніше Конституційний Суд РФ визнав ці "договори" такими, що відповідають Конституції РФ.

"Приєднання іноземної держави до складу РФ має бути оформлене голосуванням Держдуми і Ради Федерацій з прийняття відповідного конституційного закону і ратифікації міжнародного договору, а також висновку Конституційного Суду РФ про відповідність договору Основному закону", — пояснюють "РИА Новости" з посиланням на члена комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Олександра Башкіна.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались, а 27 вересня завершились, псевдореферендуми про приєднання до РФ.
  • На Запоріжжі людей змушували брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на окупованих територіях України відбувається не "референдум", як заявляє російська сторона, а масове насильство над людьми та воєнний злочин.
  • У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".

Читайте також

"Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

Виклик посла РФ та висилка з країни: як Захід реагує на "приєднання" українських територій до Росії

На початок