"Постраждав не лише я". Гімнаст Пахнюк - про прохання виключити себе зі збірної України та конфлікт з тренером

"Постраждав не лише я". Гімнаст Пахнюк - про прохання виключити себе зі збірної України та конфлікт з тренером

Ексклюзивно
"Постраждав не лише я". Гімнаст Пахнюк - про прохання виключити себе зі збірної України та конфлікт з тренером
. AP

Ексклюзивний коментар українського гімнаста для Суспільне Спорт.

Після оголошення складу на чемпіонат світу-2022 зі спортивної гімнастики багатоборець Петро Пахнюк написав на своїй сторінці в Instagram, що просить федерацію виключити його зі складу збірної України. Причину свого рішення Пахнюк аргументував непотраплянням до списку гімнастів на ЧС-2022, а також нехтуванням "спортивного принципу" головним тренером Геннадієм Сартинським.

Тренер збірної України у відповідь на заяву Пахнюка пояснив в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт свою позицію тим, що не мав жодного контакту з гімнастом. І крім того, що хотів на чемпіонаті світу "обкатати молодь", звернув увагу на спад у виступах Пахнюка за останні кілька років.

Читайте також: "Жодного дзвінка не було". Тренер Сартинський - про невиклик гімнаста Пахнюка на ЧС та заяву щодо виключення зі збірної

Суспільне Спорт звернулося за коментарем до Петра Пахнюка з проханням надати свою позицію через конфлікт, який склався через непотрапляння до складу на чемпіонат світу-2022, а також через заяву з виключенням зі збірної України.

За словами Пахнюка, конфлікт між ним і Сартинським триває вже тривалий час. І вважає, що подібна ситуація у майбутньому доторкнеться й інших спортсменів, зокрема Ігора Радівілова, який готується під керівництвом того ж тренера В'ячеслава Лаврухіна.

  • Про конфлікт із Сартинським

"Справа у тому, що цей конфлікт продовжується довго. Я не хотів рухати минуле та згадувати якісь факти - вони для мене особисто виглядають неприємними, та й для нього також. Це були особистісні розбірки, і вони втілилися у конфлікт, після якого ми звернулися до міністерства спорту. Після цього мого тренера Лаврухіна В'ячеслава було звільнено. Я виїхав тренуватися за кордон, у нас є спортсмени, які там займаються".

"Можливо, між мною більше, але між Радівіловом [у Сартинського] той самий конфлікт, просто він у згладженій наразі формі. Зараз Ігор завоював медаль чемпіонату Європи, а я - ні. Гадаю, що рано чи пізно це доторкнеться усіх, але це моя точка зору".
  • Чому головний тренер не отримував відео із підготовкою Пахнюка

"Чому не надсилали відео з підготовки головному тренеру? Це вже особистісні розбірки між моїм тренером та головним. Відео своєму тренеру я надсилав, він усе прекрасно бачив. Не маю комунікації з головним тренером, але так, результати змагань знаходяться у публічному доступі, і відео з ними також".

  • Чому пропустив етап Кубка світу у Парижі

"У нас було два Кубка світуУ Парижі та Шомбателі, на один я був заявлений. Це був дуже короткий період після чемпіонату Європи, менше місяця. Ігор [Радівілов] від нього одразу відмовився, я ще думав, їхати самому чи ні. Зрештою, ми прийшли до висновку, що краще не їхати".

  • Як Пахнюк пояснив неприїзд на збір перед ЧС-2022

"Неприїзд на збір? Так, саме через це [не приїхав через можливі проблеми з перетином кордону]. Не боюся приїжджати в Україну, щоб там не було. Але я боюся проблем, які може створити головний тренер".

  • Як оцінює свою форму та змагальну практику

"Чи знає тренер про виступи за клубНа клубному рівні Пахнюк виступає за франкфуртський "Айнтрахт"? Гадаю, що у курсі, просто не говорить про це. Тому що у мене є знайомі хлопці зі збірної, які говорять про події, що відбуваються на тренуваннях. Але це інсайд. Знаю, що про кожний мій виступ в курсі всі".

"Змагальна практика у мене знаходиться на тому ж рівні, що й у інших. Усі змагання, у яких беруть участь гімнасти - у тих і я: два етапи Кубка світу, зараз проходить Бундесліга, де я показую результат на усіх знарядах. За сумою це більше, аніж я показав на чемпіонаті Європи. Ще раз повторюю: я не маю з ним [Сартинським] жодної комунікації. Те, як я потрапив на чемпіонат Європи - до цього також було видно мої змагання, і я поїхав. Так само і зараз. Мене зняли з підготовки на чемпіонат світу ще 15 вересня. Мені повідомили про це [15 вересня], зняли, мабуть, ще раніше, до якихось офіційних змагань".

  • Як пояснює свій виклик на чемпіонат Європи в Мюнхені
"Ці змагання за публічністю - етапи Кубка світу та змагання у Бундеслізі - мало чим відрізняються. Тільки там я виступаю за збірну, а тут - за клуб. Можливо, я був потрібен на чемпіонат Європи, бо якби команда не потрапила на чемпіонат світу - виникали б питання. Це моя думка. Я повторював: 77 балів об'єктивно - це не найнижчий мій результат, це зона. Він усе рівно допоміг нашій команді, але такі обставини [склалися]".
  • Чому написав заяву про виключення зі збірної України

"Хотів би відверто пояснити, чому вчинив так. Виконуються дії, які здійснюються не лише проти мене, але й національного інтересу. Постраждав не лише я - ще декількох гімнастів не включили на чемпіонат світу, які вже виступали у цьому сезоні. На кожні великі змагання я мушу проходити етапи підготовки, і після цих битв та результатів мене можуть поставити до команди, коли я щось довожу. Відбулося так, що гімнаста, який не виступав жодного разу у сезоні на міжнародних змаганнях, не національних, ставлять на чемпіонат світу. І причина у цьому не війна - ви бачите, що наші хлопці їздять".

"Це не тільки суперечить спортивному принципу - це абсурд. І я висловився тільки за себе. І обкатування команди - це може нова термінологія, у нас не такий вид спорту, як артистичне плавання чи академічне веслування. У нас індивідуальний командний залік, де кожен індивідуально виступає на снаряді, а потім це сумується і виходить результат. Я вважаю, що національний результат - це показати результат найвищого гатунку найкращу команду. А спроба обкатування [молоді] на міжнародних змаганнях - то тоді, напевне, чемпіонат світу - не найвлучніша перша ціль. У нас були етапи Кубка світу, є міжнародні змагання, на яких беруть участь, але туди не ставили. Якби це був чемпіон світу у минулому році, я б сказав, що талант однозначно. Але це далеко не так".

Хто такий Петро Пахнюк

  • 30-річний український спортивний гімнаст, який представляє Київ на змаганнях.
  • Чемпіон Європи-2020 у складі збірної України, дворазовий віцечемпіон континентальної першості на паралельних брусах.
  • З 2014 до 2017 року виступав за Азербайджан, після чого повернувся до України.
  • Має два іменних елементи – "The Pakhniuk" та "The Pakhniuk 2".
Читайте також: "Вони впустили момент, коли стали фашистами". Гімнаст Пахнюк — про росіян, Євро-2022 і думки про завершення кар’єри

Що далі

  • 29 жовтня - 6 листопада. Чемпіонат світу зі спортивної гімнастики.
На початок