Як війна змінила стиль одягу українців. Розповідь стилістки з Кропивницького

Як війна змінила стиль одягу українців. Розповідь стилістки з Кропивницького

Як війна змінила стиль одягу українців. Розповідь стилістки з Кропивницького
. Фото: Суспільне Кропивницький

Після початку повномасштабного російського вторгнення індустрія моди в Україні змінилася. Змінилося і ставлення українців до оновлення гардеробу. Тепер в пріоритеті зручні та практичні речі, які легко вмістить валіза. А ще – які будуть показувати світові проукраїнську позицію. Про все це в інтерв’ю Суспільному розповіла стилістка з Кропивницького Алеся Харченко.

Мода – явище соціальне. Будь які зміни у суспільстві змінюють фешніндустрію, розповіла стилістка. В Україні можна говорити про три головні зміни у цій сфері, які сталися після російського вторгнення.

1. Мода стала повільною

Повільна мода – це світова тенденція екологічного споживання. Вона прагне підкреслити цінність та важливість якості, вибору матеріалів, з яких виготовляють одяг. Це екологічне та довговічне вбрання.

"Прикро, що саме війна стала каталізатором цих процесів. Була зруйнована логістика. Потрібно було шукати нові шляхи, нових постачальників, нові тканини, фурнітуру. Були розгромлені цехи, виробники одягу змушені були виїжджати. Тому вони мали сповільнитись. Примусово. І переоцінити свій бренд".

2. Раціоналізація свого гардеробу

Крім брендів, переоцінкою зайнялися й українці. "Люди стали прискіпливішими до якості, почали робити ставку на базові речі, а не на тренди, як раніше. Змінилася позиція від кількісного до якісного характеру речей".

За словами стилістки, речі нині купують більш виважено. "Я навіть придумала такий термін, який характеризує запити останнього часу: гардероб-валіза. Тобто це сукупність речей поза часом, яким вистачить місця в одній валізі для подорожей, які будуть перекривати усі сфери сучасної активної жінки. Ба більше: вони мають бути прийнятні у будь-якому куточку світу".

3. Попит на українське

Люди стали більше уваги звертати як на українські бренди, так і на одяг з етномотивами та українською символікою.

"Наше вбрання – це спосіб комунікації зі світом. Після 24 лютого світ побачили багато патріотичних колекцій від усіх українських брендів. Майже кожен бренд, якщо не почав шити взуття та фліски для тероборони, висловлював свою позицію у колекціях. Ніхто не залишився "внєпалітікі", на відміну від нашого скаженого сусіда".

Читайте також: У Кропивницькому шили патріотичні светри, гроші з продажу яких передадуть на потреби Збройних сил України.

Як гарно стилізувати

Етностиль – це відтворення в сучасному одязі елементів, техніки, кольорів, символів, фактур, принтів народного строю.

"Для того, щоб говорити про нас і про події у нашій державі, треба бути постійно на інформаційній хвилі. І бренди не є виключенням. Вони використовують елементи традиційного одягу та етносимволіку. Наш кропивницький бренд нещодавно презентував свою колекцію на показі в Італії. І акцентом були жовто-блакитні кольори. Це також висловлення позиції на підтримку нашої країни".

Тим, хто хоче гарно стилізувати елементи традиційного українського одягу у свій, стилістка радить надихатися фотографіями з останніх колекцій брендів.

"Зміни в свідомості породжують зміни у суспільстві. Як ніколи виріс попит на вишиті сорочки. Майстрині хендмейду завалені замовленнями. Українці демонструють чітку національну позицію. Зараз все це допомагає здобути нам перемогу. А це – найголовніше".

Читайте також

  • "Здай книгу ‒ допоможи ЗСУ". Жителі Кіровоградщини здають російськомовні книжки на макулатуру.
  • Мурчик, Юрчик, Яся, Буся. Жителька Новомиргорода на Кіровоградщині прихистила понад три десятки котів.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок