"Європа якщо отямилася, нехай думає": Лукашенко зустрівся із Путіним у Сочі

"Європа якщо отямилася, нехай думає": Лукашенко зустрівся із Путіним у Сочі

"Європа якщо отямилася, нехай думає": Лукашенко зустрівся із Путіним у Сочі
. Президенти РФ та Білорусі Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Фото: Пул Первого

Не визнаний низкою країн президент Білорусі Олександр Лукашенко 26 вересня прибув у Сочі, де зустрівся із президентом Росії Володимиром Путіним. Зокрема, лідери країн обговорили співпрацю в економічній сфері. При цьому обидва президенти відзначилися низкою політичних заяв.

Зокрема, фрагменти промов Лукашенка та Путіна оприлюднив Telegram-канал "Пул Першого" та російські ЗМІ.

Про економіку

За даними ЗМІ, Путін особисто зустрів Лукашенка на сходах своєї резиденції у Сочі.

"У нас є конкретні плани щодо низки напрямків. Уряд підготував ці проєкти", — заявив на початку зустрічі Володимир Путін.

У відповідь Лукашенко сказав, що проаналізував досягнуті домовленості, підкресливши, що зриви в них практично відсутні.

"Нам передбачили крах, загибель тощо. Ми не раз говорили: життя різноманітне, ми потрібні комусь, нам хтось потрібен і ми знайшли партнерів! І людям треба висловити подяку за розуміння. Непростий період! Люди розуміють", — зауважив Лукашенко.

Він розповів, що Білорусь та Росія планують розвивати промислову кооперацію, пообіцявши спільне виробництво автомобілів, а також цивільної та військової авіації.

Про мобілізацію в РФ

Лукашенко заявив, що в Білорусі не планується мобілізація за російським зразком. Водночас він прокоментував масовий виїзд громадян Росії за кордон на тлі часткової мобілізації, оголошеної в РФ.

"У нас мобілізацією лякають, тут хтось побіг за кордон. Слухайте, у Росії 25 мільйонів мобілізаційний ресурс. Добре, нехай втекли 30 тисяч, ну, 50 тисяч. А якби вони тут залишилися, вони що, нашими людьми були б?" Нехай тікають. Я не знаю, як ви до цього ставитеся, а я особливо не переживав, коли у 2020 році (на тлі протестів проти перебігу виборів президента Білорусі — ред.) кілька тисяч виїхали", — зазначив Лукашенко.

За його словами, мобілізація дозволила показати, "хто є хто".

"Є різні люди. І тут, і там вистачає їх, ми їх бачимо, і слава богу, можливо. Є якийсь вододіл і критерій, у нас — у 2020 році, в Росії — зараз, який показує, хто є хто. У цьому нічого поганого немає", — вважає білоруський президент.

Лукашенко стверджує, що більшість тих, хто залишив Білорусь, прагнуть потрапити назад.

"Більшість просять забрати назад. І ці приїдуть, тільки треба ухвалити рішення, що з ними робити: або нехай їдуть сюди, або нехай годуються там, на вільних хлібах. Вибачте, що я відкрито це кажу. Так чинити не можна. Можна, в зрештою, домовитися тут і не бігати Європою і Америкою, як це було з більшовицькою революцією і після неї, адже ситуація не та», – вважає Лукашенко.

Про відносини з Європою

Російський президент зауважив, що Росія вимагає поваги з боку країн Європи.

"Європа має ставитись до Росії з повагою", — заявив Путін.

Водночас Лукашенко сказав, що Європа має змінити свою поведінку.

"Ми змінилися за ці три місяці значно. Побачили, що можемо жити нормально. Жодного страху немає. Ну, а Європа якщо отямилася, нехай вони думають", — наголосив білоруський президент.

Він зазначив, що Білорусь "не терпітиме принижень" від Європи.

"Хто хоче з нами у світі жити і поважати нас — ми відкриті, і ви теж. Ви — тим більше. Ви про це постійно говорите. Ми готові до цього. Але приниження ніхто не терпітиме. У російських людей ніколи цього не було. І ніхто не дозволить, жодна російська людина, жодному президенту, у тому числі й президенту Путіну, не дотримуватися цієї лінії", — підкреслив Лукашенко.

За його словами, у європейських країнах є те, що Росія та Білорусь можуть купувати. Але для цього західні країни мають "ухвалювати відповідальні рішення".

"Не хочуть — не треба", — зазначив білоруський президент.

Глава Білорусії сподівається, що влада європейських країн почує своїх громадян, які виходитимуть на акції протесту.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Станом на ранок 22 вересня у РФ затримано 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.
  • За даними ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров 22 вересня заявив, що у республіці не буде виконуватися рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію, адже в регіоні "план вже перевиконано".

Читайте також

Російська влада позбавляє своїх громадян права на життя — Зеленський про мобілізацію

Росіяни масово телефонують на "гарячу лінію" щодо здачі в полон — ГУР

На початок