"Велика загроза безпеці": грузинська депутатка розповіла про ситуацію з російськими мігрантами

"Велика загроза безпеці": грузинська депутатка розповіла про ситуацію з російськими мігрантами

Ексклюзивно
"Велика загроза безпеці": грузинська депутатка розповіла про ситуацію з російськими мігрантами
. Хатія Деканоїдзе, 2016 рік, архів. Фото: УНІАН

Через часткову мобілізацію населення Росії, оголошену президентом Володимиром Путіним, розпочалась чергова хвиля мігрантів з Росії до Грузії, які намагаються уникнути відправлення на війну в Україну.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявила Хатія Деканоїдзе, депутатка парламенту Грузії.

"Грузини дуже невдоволені (потоком росіян, які втікають у Грузію від мобілізації — ред.). Більшість громадян Грузії дуже занепокоєні, бо ми ж знаємо, яка пропаганда, доктрина у Кремля, Путіна — він постійно "захищає" російськомовне населення", — зауважила політикиня.

За її словами, перша хвиля міграції росіян до Грузії спостерігалась ще у період із квітня по червень.

"Дуже багато росіян приїхало, і грузини відчули, що це — велика загроза безпеці. А зараз реально пішла друга хвиля після так званої мобілізації", — розповіла депутатка.

Деканоїдзе зауважила, що у Грузії сприймають це як ознаку слабкості російського режиму, але водночас сприймають як небезпеку для власної країни.

"Ми всі в Грузії вважаємо, що це — паніка Путіна, і остаточна хвиля, коли Росія впаде від рук України, й дуже скоро. Але є велика загроза безпеці Грузії. Ми в Грузії вважаємо, що ці громадяни РФ, які втікають від мобілізації, повинні залишитися в Москві, Пітері та інших містах, щоб боротися проти Путіна, а не їхати в Грузію пити вино, насолоджуватися в Батумі", — підкреслила політикиня.

При цьому громадяни Росії скуповують майно в Грузії, однак грузинський уряд заплющує на це очі, намагаючись не загострювати ситуацію. Водночас грузини у більшості не вдоволені такою ситуацією.

"Цього літа в Батумі їх (росіян — ред.) було дуже багато. Чіткої політики у грузинського уряду, який не вважається зараз стратегічним партнером України, немає. У них і не було нормальної політики у сфері безпеки. Вони досі вважають, що мовчати — це вихід. Але грузини так не вважають. За всіма опитуваннями, 90% грузинів вважають себе стратегічними партнерами України та вболівають за вас, ваша війна — це наша війна. Ті, хто не бореться проти Путіна — підтримують Путіна", — пояснила депутатка.

На її переконання, Росія вдається до геноциду, спрямованого проти українців.

"Я як депутатка парламенту, як член партії, як людина, яка дуже добре бачила, що відбулося у 2008 році, у 2014-му, і те, що відбувається зараз в Україні... Це — геноцид, який коїть Путін та росіяни. Я не вважаю, що існує дві Росії", — зазначила Хатія Деканоїдзе.

Що відомо

  • Мобілізація у Росії розпочалася 21 вересня. Мобілізувати обіцяють тих, хто перебуває в запасі, має відповідні військові спеціальності та бойовий досвід. На урядовому порталі "Объясняем.рф" йдеться, що в пріоритетному порядку частковій мобілізації підлягають рядові та сержанти до 35 років, молодші офіцери – до 50 років, старші офіцери – до 55 років.
  • На КПП "Верхній Ларс", що на кордоні Росії та Грузії, з російського боку з'явився БТР з російськими військовими, які збираються розгорнути блок-пост.

Читайте також

Мобілізація навряд чи суттєво збільшить бойову потужність росіян — ISW

Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації — Зеленський

Мобілізація в РФ: Ростовську область закрили на в'їзд і виїзд — Генштаб

На початок