"Серйозна операція міжнародного рівня": у ГУР розкрили деталі обміну полоненими з Росією

"Серйозна операція міжнародного рівня": у ГУР розкрили деталі обміну полоненими з Росією

Ексклюзивно
"Серйозна операція міжнародного рівня": у ГУР розкрили деталі обміну полоненими з Росією
. Звільнені з полону українці, зокрема глава патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін (третій справа), 21 вересня 2022 року.Фото: СБУ

Останній обмін полоненими з Росією став можливим завдяки кропіткій роботі багатьох українських держструктур, а також зусиллям інших країн.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

"Це дуже велика серйозна робота, яка тривала кілька місяців. Сьогодні можна говорити — серйозна операція міжнародного рівня, яка свого часу буде належним чином описана в художній літературі й, можливо, будуть зняті фільми", — пояснив розвідник.

За його словами, у цій роботі була значна міжнародна складова — окрім України, участь у підготовці обміну брали Польща, Туреччина, Саудівська Аравія та інші країни. Також свої зусилля доклали Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, президента України, ГУР та інші структури.

Загалом з російського полону вдалося повернути 215 захисників України, серед яких — 10 іноземців.

"Дуже важливо, що ми повернули іноземних громадян і показали на весь світ, що Україна, справді, своїх не кидає. Серед повернутих, зокрема, ті, кому загрожувала смертна кара, і вже були або готувалися відповідні вироки. Це добрий результат, але це шлях, яким ще треба йти", — зазначив Юсов.

Він нагадав, що багато українців, захисників і захисниць, досі залишаються у російському полоні.

"Їх потрібно визволяти, і Україна над цим працює. Тому без перерви після цього обміну, після цього повернення паралельно вже триває підготовка до наступних обмінів, і, як сказав генерал Буданов (керівник ГУР Кирило Буданов — ред.), ми будемо повертати всіх. (тих, хто був у списку, але не випустили, за словами речника Ердогана — ред.)", — підкреслив посадовець.

Речник розвідки наголосив, що у полоні РФ залишаються військовослужбовці багатьох українських підрозділів.

"Процес незавершений, багато і морпіхів, і азовців, і рядового складу, молодшого і сержантського, і керівного складу продовжують сьогодні перебувати в полоні. І розкривати сьогодні деталі переговорного процесу — як підготовки, так і по списках — ми не будемо, тому що це процес, який триває. Тими інструментами, майданчиками, якими вдалося втілювати в життя попередні обміни, особливо останній, необхідно буде ще користуватися", — пояснив Андрій Юсов.

За його словами, Україна продовжує поповнювати обмінний фонд новими полоненими.

"Списки відомі. ЗСУ роблять все можливе для поповнення обмінного фонду. При останньому обміні ми віддали 55 рашистів і одного кума Путіна, але обмінний фонд від цього не постраждав", — підсумував представник ГУР.

Що відомо

  • 21 вересня Україна повернула 215 військовополонених. З російського полону звільнили 205 українських військових. З них 108 — бійці "Азову". Крім українських військових, звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.
  • Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно з домовленостями до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.
  • В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука. За словами голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов, екснардеп від "ОПЗЖ" Віктор Медведчук був потрібен ФСБ, бо через нього йшло фінансування агентів РФ.
  • До спецоперації, крім України, були долучені Польща, Саудівська Аравія, Туреччина.

Читайте також

Україна працює над формулою обміну "всіх на всіх" – Подоляк

Енциклопедії в 5 років, історичні книжки, писання віршів і малювання. Про звільнену з полону "Пташку" розповідає мама

Звільнені з полону іноземці хочуть знов воювати за Україну ― представник ГУР

Омбудсмен заявив, що Червоний Хрест не слідкував за умовами утримання українських військовополонених

На початок