Україна отримала від Європейського інвестбанку €500 млн допомоги

Україна отримала від Європейського інвестбанку €500 млн допомоги

Важливо
Україна отримала від Європейського інвестбанку €500 млн допомоги
Прапори України та ЄС. Getty Images/EyeEm/Anastasia Malaman

Україна отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку в розмірі 500 млн євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб. Про це повідомляє пресслужба ЄІБ.

Ці кошти є частиною другого пакета екстрених заходів солідарності від ЄІБ на суму 1,59 млрд євро, розробленого у тісній співпраці з Європейською комісією.

"Перші виплати у розмірі 500 млн євро допоможуть українському уряду покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

Кошти також підуть на підтримку для "Укравтодору" та "Укрзалізниці", як стратегічних підприємств.

"Ремонт залізничного сполучення, доріг і мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. Оскільки Україна — один із найбільших експортерів зерна у світі, ці надважливі заходи сприятимуть відновленню економіки країни та покращенню сполучення із ЄС", — зазначили у банку.

Пакет підтримки в межах Екстрених заходів солідарності від ЄІБ розміром 1,59 млрд євро, що підкріплений гарантіями з бюджету ЄС, складається з двох блоків:

  • Негайна підтримка на загальну суму 1,05 млрд євро, з яких 500 млн євро було перераховано 14 вересня 2022 р. Подальші виплати заплановані на найближчі дні.
  • Відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на загальну суму 540 млн євро. Фінансування цих проєктів відбуватиметься у міру їхнього виконання.

Міністр фінансів України Сергій Марченко подякував ЄІБ за підтримку і наголосив, що 1,59 млрд євро допоможуть країні відновити пошкоджену критично важливу інфраструктуру, включно з мережею автомобільних та залізничних шляхів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що перший транш допомоги буде спрямований на відбудову інфраструктури, підтримку економіки та нагальні потреби населення.

Що відомо

  • У березні виконавча рада МВФ схвалила надання Україні 1,4 млрд доларів у межах Інструменту швидкого фінансування (RFI), щоб допомогти задовольнити нагальні потреби у фінансуванні та пом’якшити економічні наслідки війни.
  • 9 квітня Міжнародний валютний фонд відкрив спеціальний рахунок для прямої фінансової допомоги Україні з боку країн-донорів
  • 21 квітня директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва повідомила, що Україна просила в фонду 5 мільярдів доларів щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання функціонування власної економіки.

Читайте також

Скільки грошей Україна отримала від США та міжнародних союзників

Зеленський подякував директорці МВФ за додаткові $1,4 млрд допомоги Україні

На початок