Група країн-кредиторів відтермінувала боргові виплати України до кінця 2023 року

Група країн-кредиторів відтермінувала боргові виплати України до кінця 2023 року

Група країн-кредиторів відтермінувала боргові виплати України до кінця 2023 року
. Міністерка фінансів США Джанет Єллен (Фото: Уїн Макнамі / Getty Images)

14 вересня група кредиторів України, включаючи Сполучені Штати, уклала меморандум про взаєморозуміння щодо виконання прохання України "Про скоординоване припинення обслуговування боргу до кінця 2023 року".

Про це повідомили у Міністерстві фінансів США.

Призупинення обслуговування боргу офіційними кредиторами послабить тиск на Україну й дозволить уряду збільшити соціальні витрати перед обличчям невиправданої і неспровокованої агресії Росії, — йдеться у повідомленні.

"Сьогодні ми виконали наше зобов'язання перед Україною про відстрочення обслуговування боргу, що дозволить уряду України направити додаткові ресурси на свої внутрішні потреби і добробут українського народу. Як і у випадку з нашою бюджетною підтримкою України на загальну суму 8,5 мільярда доларів, відстрочка обслуговування боргу — це ще один спосіб, яким Сполучені Штати підтримують Україну в її боротьбі з жорстокою війною Росії", — заявила міністерка фінансів Дженет Єллен.

"Я закликаю всіх інших офіційних двосторонніх кредиторів приєднатися до нас у підтримці України, оскільки вона захищає себе. Я також вітаю підтримку з боку приватних кредиторів у важкий для України час", — додала Єллен.

Під час зустрічі були присутні представники групи кредиторів України та уряду України, зокрема міністр фінансів України Сергій Марченко. Він презентував кредиторам опис економічної та фінансової ситуації в Україні та розповів про заходи вжиті урядом за останні кілька місяців для підтримки української економіки в умовах війни.

Група кредиторів привітала реформи, здійснені урядом. Крім того, група привітала укладення угоди з власниками облігацій і поручителів про відстрочення платежів за боргом на два роки.

До групи кредиторів України входять: Канада, Франція, Німеччина, Японія, Сполучене Королівство та Сполучені Штати Америки. Спостерігачами в групі є Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

Що відомо

Читайте також

Що відбувається із зовнішнім боргом України. Пояснює радник президента з економічних питань

На початок