Андрухович у Норвегії поговорив із російським письменником: як відреагували українці

Андрухович у Норвегії поговорив із російським письменником: як відреагували українці

Андрухович у Норвегії поговорив із російським письменником: як відреагували українці
. Facebook/Юрій Андрухович

8 вересня у мережі зʼявилось повідомлення, що український письменник Юрій Андрухович візьме участь у публічній дискусії про війну в Україні з росіянином Михайлом Шишкіним у межах норвезького фестивалю Bjørnsonfestivalen. Про це спочатку повідомили на сайті фестивалю, а пізніше новина зʼявилась на Facebook-сторінці Українського інституту книги. Українці у соціальних мережах відреагували на цю подію бурхливо. Як саме, розбиралося Суспільне Культура.

Що сталося?

Розмова Андруховича та Шишкіна відбулася в норвезькому місті Молде під час літературного фестивалю. Як зазначають на сайті, тема розмови була присвячена війні в Україні та її передумовам. Модерував зустріч польський письменник та журналіст Вітольд Шабловський.

"І Юрій Андрухович, і Михайло Шишкін є одними із найбільш визнаних авторів у своїх країнах. Обидва різко критикують Путіна, Шишкін залишив батьківщину понад двадцять років тому і продовжує свою опозицію режиму у Москві зі Швейцарії", – розповідають організатори.

Сам Шабловський у своєму Facebook зазначив: "В Україні вибухнула буря через наші дебати у норвезькому Молді. Все через зустріч Андруховича з російським письменником Михайлом Шишкіним. Багато людей вважає, що з письменниками з Росії не потрібно розмовляти. Водночас Михайло Шишкін говорив, що просить вибачення в українців за те, що Путін робить від імені Росії. І що просить вибачення, бо, дії Росії настільки страшні, що тут ніякі вибачення не будуть працювати. Андрухович говорив про те, що народжується нова Україна. І що з кожним днем перемога стає все ближчою. Обидва погодились, що війна – це кінець режиму Путіна".

Андрухович у Норвегії поговорив із російським письменником: як відреагували українці
Фото: Witold Szabłowski/Facebook

Реакція

Письменник Богдан-Олег Горобчук опублікував скріншот із недавнього інтерв’ю Шишкіна: "Я роблю, що можу. Я можу тільки говорити та писати. У мене тепер місія: довести людству, що росіянин – це не вбився. Що російська мова – це не мова вбивць".

"Коротше, все як завжди – русскай культура нєвінавата, вінават Путін. Звісно, це висновок лише з 2-х фрагментів, може, ви знаєте більше і напишете про це в коментарях, був би вдячний. А чого ви очікували?" – зазначив у дописі письменник.

"Блін, це так нівелює зусилля людей, які постійно говорять закордонцям – не зводьте нас з росіянами, це тригер так робити. А потім якийсь митець виступає з росіянами і на решту дивляться як на упереджених дурачків, які самі собі проблеми вигадують", – додала у коментарях до посту поетка Вікторія Фещук.

"Не може бути такого, що Україна просить накладати санкції на Росію, виводити бізнес з Росії, кенселити російську культуру, а письменник з України сідає за стіл з російським носієм культури гвалтівників і мародерів. Ця культура втратила право на перебування в цивілізованому товаристві. Своєю участю Андрухович робить шкоду культурній дипломатії", – додав письменник Андрій Тужиков.

"Ситуація з Андруховичем обурлива до сліз. Поки україністи й просто українці закордоном намагаються донести європейцями, чому славістика – не дорівнює русистиці, і виборюють по пів міліметра простору без російської культури, знаний письменник не гребує сідати за один стіл із руснею", – зробила допис у Twitter літературознавиця Тетяна Калитенко.

Але...

Водночас багато коментаторів зазначають, що Шишкін з 1995 року проживає у Швейцарії. У 2013 році він відмовився представляти Росію на міжнародному книжковому ярмарку США "BookExpo America 2013" з політичних міркувань. Письменник також критикував незаконну анексію Криму Росією у своїх есе, опублікованих у європейських газетах. У 2022 Михайло Шишкін зазначив, що бездіяльність європейських політиків після захоплення Криму зробила можливим широкомасштабне вторгнення Росії в Україну.

Користувачі мережі лишили під різними постами і такі повідомлення:

  • "А в чому проблема? Шишкін наче з дуже правильними наративами виходить у західній пресі. Чи я щось пропустила?"
  • "Шишкін покинув Росію ще у 90-х роках. Усюди у Швейцарії він говорить і пише про те, що росія мусить розпастися, що росіяни винні в тому, що відбувається... Якраз його кенселити не варто..."
  • "Не поспішайте з оцінками. Все залежить від змісту і меседжів. Якщо правда, що росіянин засудив Крим, виїхав з РФ і критикує Москву – то все має бути на нашу користь".
  • "Ставлюся нормально. Шишкін давно живе не в Росії, не підтримує війну. Цікаво послухати розумних людей"

Подібний коментар лишив під одним із постів і письменник Юрій Винничук: "А Шишкін дуже позитивний. Називає себе емігрантом і в РФ не буває"

А у відповідь на зауваження Любові Якимчук: "Шишкін "Взятіє Ізмаіла" написав – там доволі однозначний відсил до Суворова і вєлікодєржавія і того, чий Крим. Достоєвського захищає в нових колонках", відповів, що "Але він осудив приєднання Криму. А роман писаний про той час і відповідно тогочасна історія дотримана. Він себе від Росії відрізав. Чи ви думаєте що Андрухович менший патріот, ніж ви?"

"І ще раз: я не за зустрічі з росіянами, а проти самообману і постійного спрощення всіх тем на світі до чорно-білого сприйняття. у світі ніхто так не мислить і не буде. Я маю десятки знайомих, які з цим стикаються у західних університетах. Ніхто не буде там кенселити будь-яку людину російського походження за саме лише походження чи мову творчості. І ми, які на цьому наполягаємо, вже програли в цій ситуації, це з нами перервуть стосунки, а не з умовним Шишкіним. Тому я за те, щоб думати, як достукатися до інтелектуальних аудиторій. От і все", – залишив коментар Вахтанг Кіпіані.

Bjørnson Festival – це міжнародний літературний фестиваль, який проводиться щорічно протягом серпня/вересня в Молде та Нессеті, Норвегія. Подія названа на честь лауреата Нобелівської премії з літератури Бьорнстєрне Бьорнсона, який виріс у цьому районі.

Більше про письменників і книжки в Україні

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок