Понад 100 артистів покинули музичний фестиваль Great Escape на знак солідарності з Палестиною

Понад 100 артистів покинули музичний фестиваль Great Escape на знак солідарності з Палестиною

Понад 100 виконавців бойкотують фестиваль Great Escape у Брайтоні
Понад 100 виконавців бойкотують фестиваль Great Escape у Брайтоні. Getty Images/Photo by Kieran Frost/Redferns

Більше ніж 100 виконавців покинули музичний фестиваль Great Escape у Брайтоні (Велика Британія) на знак солідарності з народом Палестини.

Про це повідомляє The Guardian.

Виступ на відкритті фестивалю та головна промова були скасовані після того, як виконавці приєдналися до кампанії Bands Boycott Barclays. Протестувальники стверджують, що банк Barclays, який є спонсором кількох британських фестивалів, включно з Great Escape, Latitude та Isle of Wight, збільшив свої інвестиції в компанії, що виробляють зброю і торгують з Ізраїлем.

"Barclays фінансує геноцид проти палестинців у Газі, а потім відмиває свою репутацію, співпрацюючи з такими музичними фестивалями, як Great Escape. Ми вважаємо, що це огидно", — заявив представник Bands Boycott Barclays.

Близько 25 % запланованих виконавців відмовилися від виступів на підтримку кампанії. Зокрема, музикант Джарвіс Кокер мав виступити з ключовою промовою на темою "Біофобія" — про клімат та зближення з природою. Втім, ця подія від благодійної організації EarthPercent зникла з програми на сайті фестивалю.

Серед зірок, які теж підтримати кампанію — продюсер Браян Іно, музичний колектив Massive Attack та інші. За останній тиждень до бойкоту приєдналися ще десятки артистів, а 120 гуртів відмовилися від виступів.

"Неймовірно думати, що у 2024 році промоутери та фестивалі все ще не розуміють, що ми, артисти, продаємо свою музику, але нашу людяність і моральність — ні", — заявив гурт Massive Attack.

Співак Альфі Темплмен, своєю чергою, сказав, що його принципи "не сумісні з поєднанням розваг і людських страждань".

Однак не всі артисти підтримали протест. Наприклад, британський виконавець Нік Кейв вважає культурні бойкоти Ізраїлю "боягузливими і ганебними".

Банк Barclays відмовився від коментарів, але під час щорічних загальних зборів наголосив, що не є "акціонером або інвестором" ізраїльських збройових компаній.

Фестиваль Great Escape проходить із 15 по 18 травня у Брайтоні, Велика Британія.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок