Угіс Крастіньш - про гру збірної України з волейболу у чвертьфіналі зі Словенією, виступ на ЧС та перспективи складу

Угіс Крастіньш - про гру збірної України з волейболу у чвертьфіналі зі Словенією, виступ на ЧС та перспективи складу

Ексклюзивно
Угіс Крастіньш - про гру збірної України з волейболу у чвертьфіналі зі Словенією, виступ на ЧС та перспективи складу
. FIVB

Ексклюзивний коментар головного тренера України з волейболу після останнього матчу на ЧС-2022.

Збірна України з волейболу завершила виступи на чемпіонаті світу-2022. У чвертьфіналі українці поступилися господарям турніру - команді Словенії.

Україна змогла виграти першу партію у Словенії. Однак у наступних трьох сетах поступилася господарям майданчику, хоча й нав'язала боротьбу супернику.

Читайте також: Україна у боротьбі програла Словенії у чвертьфіналі чемпіонату світу з волейболу

Попри виліт у чвертьфіналі, збірна України з волейболу досягла історичного результату на чемпіонаті світу. Жодного разу за всю історію виступів на світовій першості з волейболу українці раніше не входили до топ-8.

Після матчу головний тренер збірної України Угіс Крастіньш підсумував виступ національної команди на чемпіонаті світу з волейболу та розповів в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт про гру зі Словенією.

Крастіньш звернув увагу на те, що саме трапилося з командою після перемоги у першому сеті. А також оцінив перспективи цього складу збірної України на подальших турнірах.

  • Про гру зі Словенією
"Що трапилося після першого сету? Наш суперник урізноманітнив свою подачу. Та й у нападі: вони почали частіше скидувати. Ми були до цього готові, але [словенці] скажімо, смикнули наш ритм. Почали відповідати, але нам трохи не вистачило холоднокровності, щоб витримати висоту свого нападу. Вони почали чіплятися за ці м'ячі та підіймати у захисті. Була рівна гра, але вони вже почали чинити більший тиск. Звісно, втримати такий рівень, який ми показували у першій партії - нереально, бо у нападі забили 83% [атак]. Так буває лише у кіно, у реальному житті не буває. Ми вже у топ-8 відіграли у нападі вище усіляких можливостей".
  • Про фактор вболівальників та втоми під час гри зі Словенією

"Потім повернулися у гру, боролися, але вже важко витримати такий рівень постійно. Та атмосфера, коли 11 тисяч глядачів підтримує домашню команду - це також відбирає трохи сил, бо ти мусиш відмежувати себе від цього. Скажімо, нам було складно знайти баланс, де ми розслабляємося, а де додаємо. Постійно працювали на максимальних обертах. І коли ти працюєш на максимальних обертах, рано чи пізно з'являється втома, і у деяких дрібних моментах починаєш помилятися та втрачаєш емоції. Але потім, навіть ось у четвертій партії, коли вже думаєш, що шансів немає, увійшов з хорошими емоціями Юрій Синиця та й Олег [Плотницький] феєрив на подачі. І вже там трохи [не вистачило]. Але це спорт. Хлопці - молодці, незважаючи на поразку, гадаю, вдалося порадувати українців".

  • У чому саме Словенія переважила Україну
"Подача? Розумієте, якщо хочеш нашкодити подачею Словенії, ти маєш стрибнути вище своїх сідниць. Вони недарма останні три європейські чемпіонати грають у фіналі. І тому, здається, що ми не нашкодили - подавали дуже добре. Так, це єдине, бо якщо брати статистично, то ми за блоками виграли, за атаками, за прийомами. За ейсами - Олег [Плотницький] подав п'ять. Це дуже складно, треба неймовірні зусилля, та й усі не зможуть так подати. Тому так і здається, що [подавали погано]. Єдиний статистичний показник, за яким програли - це кількість помилок під час подач. Решту нам вдалося виграти, але на жаль [програли матч]".

"Це високий клас команди [Словенії], коли вони навіть найскладніші м'ячі оброблюють і доводять до нападу. Цим і відрізняються топові команди. Ми були готові, що вони пропонуватимуть нам таку гру, але через те, що не всі звикли грати на подібному рівні, у деякий момент може підкрастися невпевненість, що "я роблю усе, що можу, але вони знаходять відповідь". Проте це норма спорту, великого рівня волейболу. Треба тримати удар та рухатися далі".

  • Про подальші перспективи складу України

"Подальші перспективи складу? Не знаю. П'ять хвилин після гри - важко говорити про майбутнє. Зараз, гадаю, усі розлетяться по своїм клубам та будуть готуватися до сезону. Тому як буде далі - не знаю. Те, що команда показала високий потенціал, а також те, що має характер - це факт, проте як буде далі - не знаю".

"Чи відчуваю я сили працювати з командою далі? Наразі сил немає, але побачимо завтра. Канаєв вже думає про Олімпіаду? Це супер, це лише радує. Бо ця внутрішня впевненість у силах та у перемозі - вона дуже важлива за таких ситуацій. Навіть коли не все так добре виходить - вірити та своїм ставленням показувати, що ти контролюєш ситуацію. Якщо гравці налаштовують себе на боротьбу за перепустку на Олімпіаді - це [добре].

"12 [вересня] оголосять новий світовий рейтинг на Олімпіаду, але я гадаю, що Україна потрапить у відбір на [Ігри-2024]. Це супер, радий за гравців, що вони мають такий настрій".
  • Як оцінює прогрес збірної України в останні сезони

"Гадаю, що команда додала за останні кілька сезонів. Ми вже на рівних боремося з топкомандами. Упевнений, щось буде додаватися. Але впевненість, щоб грати на такому рівні та повторити такий успіх - для цього треба докладати неймовірних зусиль. Тут халява не проходить, треба все зубами вигризати. Просто так ніхто нічого не дає".

Що відомо

На початок