"Нікому не має бути соромно за нас". Олег Плотницький – про поразку в 1/4 ЧС-2022 та оцінка турніру

"Нікому не має бути соромно за нас". Олег Плотницький – про поразку в 1/4 ЧС-2022 та оцінка турніру

Ексклюзивно
"Нікому не має бути соромно за нас". Олег Плотницький – про поразку в 1/4 ЧС-2022 та оцінка турніру
. FIVB

Ексклюзивний коментар Олега Плотницького для Суспільне Спорт.

Збірна України з волейболу показала найкращий результат в історії та дійшла до 1/4 фіналу чемпіонату світу. На цій стадії змагань українці зіграли проти Словенії у Любляні, матч завершився перемогою словенців у чотирьох сетах - 3:1.

Україна виграла першу партію матчу, програла другу на більше-менше (24:26), а тоді словенці забрали два наступні сети. Найрезультативніший у складі України став капітан команди, Олег Плотницький - в його активі 30 очок. Зокрема, в останньому сеті майже уся атака України будувалася саме через Олега.

Після гри Плотницький дав ексклюзивний коментар Суспільне Спорт, в якому розповів не лише про поєдинок проти Словенії, а й про чемпіонат світу загалом.

  • Про загальний результат у матчі та переломний момент

"Напевне, вони заслужили більше: довше працюють, довше грають разом, мають більше досвіду в таких іграх. Нам десь трохи непідфартило, на якусь мить перестали довіряти собі та вірити в себе. Думаю, це сталося після другого сету, як програли. Я там не добив [за рахунку 24:25], але на мене це дуже сильно не вплинул, а от команда похитнулася. Бо могли вигравати, було б 2:0 [за сетами] і далі, як я казав, якщо українська машина заводиться, то дуже важко [її зупинити], але... Ну нічого поганого точно не сталося.

Ми знаємо, що ця команда вміє повертатися до гри дуже добре. тим більше при такій атмосфері, нема як зупинитися. Навіть якщо вони захочуть "стати", нема як це зробити, бо їх люди будуть гнати уперед. Так і вийшло. Вони десь трохи попливли [на старті], ми їх винесли, вони не чекали цього. Але в такій атмосфері грати - дуже важко зупинитися".

  • Про гру словенців у захисті та як вони тягнули м'ячі

"Це дуже сильно б'є по кожному з нас. Тому що ти прикладаєш максимальні зусилля, а тут дістають раз, дістають два і ще й забивають тобі. Це навіть гірше, ніж коли тобі роблять супреблок чи ейс - це так сильно не б'є по настрою, по емоціях. Але ми чекали цього, бо вони технічна команда, команда для захисту, яка дуже добре там грає. Так і вийшло виходить".

  • Про помилки на подачі у команди

"У словенців значно кращий прийом, ніж у нідерландців - там можна було більш розгулятися, тут треба було ще більше ризикувати. Там грав один гравець, а тут гра будується на усіх гравцях. Потрібно було ризикувати. Враховувати ще й потрібно, коли ти стоїш на подачі і увесь зал свистить тобі. Усі 11 тисяч свистять, то це трохи давить, як ти підкидуєш, як налаштовуєшся. Але не думаю, що повністю провалили [подачу], були гарні відрізки, були й погані. Найбільша помилка - що ми втратили віру в себе. Думаю, це за рахунок того, що нема досвіду. Один-два м'ячі вони дістають, виграють - воно так тебе дістає всередин, що ти думаєш: "Ну як так". З цим не вміємо боротися, але думаю, що рік-два - і нормально".

  • Про найкращий момент за підсумками чемпіонату

"Думаю, запам'ятається не тільки чемпіонат, а усе літо. Ми були разом усе літо - перший раз в історії таке, напевне. Ми настільки звикли один до одного, вивчили один одного, навчилися грати як команда. У важкі моменти, легкі, хороші, погані - і це дуже круто. Я сподіваюся, що так далі буде. У нас є гарні заміни, які допомагають. Є люди, які допомагають на заміні. Створилася одна влеика сім'я, яка працює разом і це супер.

Чемпіонат пройшов кайфово для усіх, думаю. Усі мали отримати задоволення від нашої гри, ми показували гарний рівень волейболу. Тільки в плюси нам це все. Нікому не має бути соромно за нас, нам точно ні. Ми залишили усе, що могли на майданчику. У більшій частині я щасливий, як це все пройшло, як зіграли. Найобразливіше, що залишається трохи - і це трохи... Чи може ми недопрацьовуємо, чи може не заслуговуємо - стається як стається".

  • Про підтримку від вболівальників

"Ми дуже сильно відчуваємо вашу підтримку: і бачимо, і читаємо, і всередині відчуваємо. Насамперед круто, що під час війни вболіваєте за нас і надаєте нам сил. Я сподіваюся, що ми подарували вам якісь хвилини, секунди радості від нашої гри, як ми грали. І ми всі запам'ятаємо цей ЧС як гарну подію в історії українського волейболу. Наша головна перемога ще попереду, дуже сподіваюся, що вона скоро буде. Дякую нашим солдатам, які захищають нашу країну. Усе буде Україна. Слава Україні!"

Дивіться огляд матчу Україна - Словенія

На початок