Гутерреш закликав росіян вийти з ЗАЕС і встановити навколо неї демілітаризовану зону

Гутерреш закликав росіян вийти з ЗАЕС і встановити навколо неї демілітаризовану зону

Гутерреш закликав росіян вийти з ЗАЕС і встановити навколо неї демілітаризовану зону
. Запорізька АЕС. Фото: Associated Press

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію вивести війська з Запорізької АЕС і встановити навколо неї демілітаризовану зону.

Про це він сказав під час виступу на ініційованому Росією засіданні Ради Безпеки ООН, трансляцію якого веде Суспільне.

"Російські війська мають допускати жодних військових дій, або в бік АЕС, або з АЕС. ЗАЕС не має бути ціллю чи майданчиком для військових операцій", — наголосив генсек ООН.

Наступним кроком, за словами Гутерреша, має бути ухвалення угоди про демілітаризований периметр навколо ЗАЕС.

"І необхідно, щоб російські війська відвели свої сили за межі периметра і щоб українці прийняли зобов'язання не заходити за цей периметр", — сказав він.

6 вересня у Міжнародному агентстві з атомної енергії опублікували звіт за підсумками свого візиту на Запорізьку атомну електростанцію, який відбувся 1 вересня. За словами експертів, ситуація в Україні безпрецедентна. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки як всередині країни, так і за її межами.

Що відомо

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

31 серпня до Запоріжжя прибула місія МАГАТЕ. У Головному управлінні розвідки повідомили, що місія має прибути на Запорізьку атомну електростанцію 1 вересня. До складу місії входять експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній немає.

1 вересня представники МАГАТЕ прибули до Енергодара на Запорізьку АЕС. Під час візиту на окуповану росіянами Запорізьку АЕС місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях:

  • фізичний захист;
  • ядерна безпека;
  • гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

5 вересня Через відімкнення в результаті пошкоджень від обстрілів ЛЕП "Феросплавна", був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, єдиний, який подавав електроенергію в енергосистему України.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 195. Текстовий онлайн

На початок