У Нью-Йорку відбулося ініційоване РФ засідання Радбезу ООН. Про що говорили

У Нью-Йорку відбулося ініційоване РФ засідання Радбезу ООН. Про що говорили

У Нью-Йорку відбулося ініційоване РФ засідання Радбезу ООН. Про що говорили
.

У Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН, яке вчергове ініціювала Росія через обстріли тимчасово окупованої Запорізької АЕС нібито українськими військовими.

На Радбезі виступив генсек ООН Антоніу Гутерреш та гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Що сказали в ООН і МАГАТЕ

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у виступі на початку засідання закликав Росію вивести війська з Запорізької АЕС і встановити навколо неї демілітаризовану зону.

"Російські війська мають допускати жодних військових дій, або в бік АЕС, або з АЕС. ЗАЕС не має бути ціллю чи майданчиком для військових операцій", — наголосив генсек ООН.

Наступним кроком, за словами Гутерреша, має бути ухвалення угоди про демілітаризований периметр навколо ЗАЕС.

"І необхідно, щоб російські війська відвели свої сили за межі периметра і щоб українці прийняли зобов'язання не заходити за цей периметр", — сказав він.

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, звертаючись до Ради Безпеки ООН щодо Запорізької АЕС, сказав, що "ми граємо з вогнем, і може статися щось дуже катастрофічне".

Він зазначив, що агентство надає конкретні рекомендації на основі того, що члени місії побачили на ЗАЕС.

1. Фізична цілісність АЕС. "І, на жаль, як я вже казав на брифінгу, який був 11-го серпня за головування Китаю, порушення фізичної безпеки відбулося і продовжує відбуватися", — сказав Гроссі.

Він запропонував створити зону ядерної охорони і безпеки і на самій станції, і навколо неї. Ядерна безпека полягає в тому, що усі системи, усе обладнання безпеки на ЗАЕС мають діяти в повному обсязі без перешкод.

2. Члени місії МАГАТЕ бачили, що оператори на ЗАЕС діяли за дуже складних обставин. На станції перебуває військова техніка і військові машини і відповідно МАГАТЕ рекомендує, що військова техніка має бути виведена з електростанції і щоб російські військові не заважали нормальній роботі АЕС.

3. Персонал станції має мати можливість виконувати свої обов'язки без зайвого тиску і не в скрутних обставинах.

"Ми разом із експертами оцінили і, звісно, прийшли до висновку, що полягає у конкретній рекомендації моєму звіті, що оператори АЕС мають мати можливість повернутися до нормальної роботи і необхідно створити належний робочий клімат, в тому числі забезпечити контакт з робітників із родинами", — сказав Гроссі.

4. Забезпечення зовнішнього енергопостачання на станцію. Тому, що, за словами директора МАГАТЕ, АЕС без зовнішнього енергопостачання для власних потреб може втратити дуже важливий функціонал, в тому числі охолодження проєкторів і сховищ ядерних відходів.

"Це може призвести до ядерної аварії, і саме тому МАГАТЕ рекомендує, щоб зовнішні лінії електропостачання були відновлені і щоб вони були доступні повсякчас, щоб всі військові дії, які можуть уразити системи електропостачання, одразу були зупинені", — сказав Гроссі.

5. Має бути безперервна логістика і забезпечення ланцюжків постачання запасних частин на АЕС. За словами Гроссі, зараз, очевидно, існують перебої постачання.

"Тому наша конкретна рекомендація полягає у тому, що усі сторони мають взяти на себе зобов'язання і забезпечити активну роботу ланцюжків постачання", — зазначив він.

6. Система радіаційного моніторингу для того, щоб МАГАТЕ знало, яка ситуація, чи є радіаційні викиди в атмосферу.

"Для цього необхідно, щоби працювала мережа відповідних датчиків. Тож наша 6-та рекомендація означає, що необхідно забезпечити роботу цієї мережі, в тому числі у проведенні відповідних навчань", — сказав Гроссі.

США, Велика Британія та Албанія: Росія наражає ЗАЕС і світ на небезпеку

Російські військові наражають як саму АЕС, так і весь регіон на серйозну небезпеку, представник США Джеффрі Де Лаурентіс.

"Ми продовжуємо закликати Росію, припинити усі військові операції на АЕС та навколо неї навколо, будь-яких ядерних об'єктів і передати їх у повний контроль Україні. Будь-яка спроба Росії від'єднати атомну електростанцію від України та спрямувати цю електроенергію у бік Росії буде дійсно провокаційним егоїстичним та недалекоглядним вчинком", — сказав він.

За словами Міллса, США засуджують використання Росією ЗАЕС у невиправданій війні і саме РФ відповідальна за цю кризу.

"Російська Федерація повинна закінчити своє нерозсудливу поведінку і негайно відвести свої війська не лише від території, що оточує Запоріжжя, але також і з усієї України. Це чистий цинізм Росії показує нам, що ризик катастрофи їх не зупинить, і ми закликаємо, щоб Росія відкликала свої війська негайно", — сказав американський дипломат.

Представниця Сполученого Королівства Барбара Вудворд заявила, що МАГАТЕ підтвердило наявність російських військових, обладнання і техніки на ЗАЕС і поки триває російська окупація неможливо забезпечити безпеку роботи на станції.

"Розуміємо, що в деяких випадках російська військова техніка була 60 метрах від ядерного реактора. Звіт також підтверджує надзвичайне навантаження і тиск за якого працюють сміливі українські співробітники. Хоча вони більше не працівники, вони заручники. Росія прийнявши рішення вторгнутися на атомну електростанцію і Запоріжжя зараз грає в рулетку із ядерною безпекою", — сказала вона.

Вудворд наголосила, що це вже третє засідання, яке Росія скликала щодо ЗАЕС за останні декілька тижнів.

"Але нам не потрібно обманюватися. Ситуація на Запоріжжі повністю спричинена Росією, саме через дії РФ порушена робота АЕС.Саме через Росію є небезпека для мільйонів людей у цьому регіоні, які можуть зазнати наслідків. І саме Росія може розв'язати ситуацію, негайно вивівши війська з усієї України", — сказала дипломатка.

Представник Албанії Феріт Годжа наголосив, що присутність російських військ на ЗАЕС є незаконною і це не дає українській владі виконувати свої обов'язки в сфері радіаційної безпеки.

"Російське вторгнення і продовження присутності на АЕС істотно збільшує ризик ядерних аварій. Українські співробітники, що працюють на АЕС в умовах російської військової окупації є під постійним стресом, постійним тиском. Це може призвести до людських помилок і відповідних наслідків", — сказав дипломат.

Годжа також закликав РФ вивести свої війська і всіх неавторизованих спеціалістів із АЕС із зоною навколо нього і дати Україні можливість відновити повний контроль і забезпечити для співробітників нормальні умови роботи.

"Албанія повністю підтримує рекомендації МАГАТЕ створити захищений периметр навколо АЕС і закликає негайно його реалізувати. АЕС не спроєктовані для того, щоб пережити військові дії на самих станціях. Саме тому не можна перетворювати АЕС на військовий гарнізон, платформу для військових", — сказав він.

Що сказав представник Росії

Постпред РФ в ООН Василь Небензя продовжив звинувачувати Україну в обстрілах Запорізької АЕС і заявив, що ідея про демілітаризацію зони навколо станції є несерйозною.

"Якщо буде проведено демілітаризацію ЗАЕС, то українська сторона негайно займе її. Ми захищаємо, забезпечуємо безпеку станції. На станції немає військової техніки, є лише фізична присутність тих, хто охороняє станцію", — заявив Небензя.

Суспільне транслювало засідання з українським перекладом.

6 вересня у Міжнародному агентстві з атомної енергії опублікували звіт за підсумками свого візиту на Запорізьку атомну електростанцію, який відбувся 1 вересня. За словами експертів, ситуація в Україні безпрецедентна. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки як всередині країни, так і за її межами.

Що відомо

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

31 серпня до Запоріжжя прибула місія МАГАТЕ. У Головному управлінні розвідки повідомили, що місія має прибути на Запорізьку атомну електростанцію 1 вересня. До складу місії входять експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній немає.

1 вересня представники МАГАТЕ прибули до Енергодара на Запорізьку АЕС. Під час візиту на окуповану росіянами Запорізьку АЕС місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях:

  • фізичний захист;
  • ядерна безпека;
  • гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

5 вересня Через відімкнення в результаті пошкоджень від обстрілів ЛЕП "Феросплавна", був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, єдиний, який подавав електроенергію в енергосистему України.

Війна. Усі останні новини
На початок