"Мета — оцифрувати 100% державних послуг": які нові функції з’являться у "Дії"

"Мета — оцифрувати 100% державних послуг": які нові функції з’являться у "Дії"

"Мета — оцифрувати 100% державних послуг": які нові функції з’являться у "Дії"
. Ілюстративне фото: diia.gov.ua

Після запровадження цифрових пенсійних посвідчень уряд планує поступово оцифрувати абсолютно всі державні послуги, наявні в Україні.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів керівник команди розробки програмного забезпечення Дії Євгеній Горбачов.

"З початку війни ми не відмовляємося від своєї мети і продовжуємо будувати цифрову державу. Темпи цього розвитку швидші, адже воєнний час вимагає швидких та ефективних рішень. Наша мета незмінна — оцифрувати 100% державних послуг та перенести їх в простий доступний кожному мобільний застосунок, яким стала Дія", — підкреслив посадовець.

За його словами, велике бета-тестування нових послуг у додатку під час війни продемонструвало, що функціонал "Дії" має велике значення для українців. При цьому у застосунку з’явились і нові сервіси, зазначив Горбачов.

"Щодо нових сервісів. Це — пенсійне посвідчення. Відтепер в Дії відображається пенсійне посвідчення двох видів. Перший — за віком, для жінок від 55 років, для чоловіків від 60 років. Воно буде підтягуватися в застосунок Дія з реєстру абсолютно автоматично, робити для цього нічого не потрібно", — пояснив співрозмовник Суспільного.

Євгеній Горбачов розповів, що для отримання нового документа достатньо встановити застосунок, відкрити його та оновити до останньої версії, після чого в ньому з'явиться пенсійне посвідчення.

Читайте також: У "Дії" стали доступними пенсійні посвідчення. Міністр пояснив, які саме

Існує й другий вид документа — так звані спеціальні пенсійні посвідчення, які видаються через інвалідність або у разі втрати годувальника тощо. Їх треба завантажувати самостійно.

"Але це робиться достатньо просто. В розділі "Документи" є пункт "Пенсійне посвідчення", кнопка — додати документ. Таким чином людина може зробити запит в Реєстр пенсійного фонду", — зазначив посадовець.

Він нагадав, що пенсійне посвідчення обов’язково верифікується через QR-код.

"Будь-хто, хто використовує Дію, може перевірити цей документ на валідність. Побудована інтеграція з реєстром Пенсійного фонду. При скануванні цього QR-коду запитуючий пристрій робить запит в Пенсійний фонд для верифікації через пристрій людини, яка є власником документа", — розповів Горбачов.

За його словами, на кінець серпня у додатку було вже близько 2 мільйонів записів щодо пенсійних посвідчень.

"На сьогодні Пенсійний фонд оцифровує і відображає тільки документи, які були видані з 2014 року. Триває процес у Пенсійному фонді щодо оцифровки і більш старших документів. Якщо у людини пенсійна книжечка, то її потрібно оновити, щоб посвідчення з’явилося в Реєстрі ПФ. І таким чином воно буде відображатися в Дії", — зауважив посадовець.

При цьому в останньому релізі Дії команда сервісу запровадила п’ять нових послуг.

"Дуже важливо, що Дія стала доступнішою для іноземців, які мають право проживати в Україні. У них є біометричні пластикові картки, такі самі, як наші ID-карти. Раніше використовували тільки у фізичному вигляді, а на сьогодні вони також можуть ідентифікувати свою особу в Україні за допомогою цифрового документа в Дії — ця послуга називається єПосвідка", — пояснив Горбачов.

Такий документ в електронній формі відображає інформацію, що міститься в посвідці, і цей сервіс інтегрований з Демографічним Реєстром, додав він.

Посадовець також розповів, що команда "Дії" має тісні стосунки з естонськими колегами.

"На перших етапах ми брали приклад з команди Естонії, з технічних рішень Естонії. Але за три роки ми дуже сильно просунулися, і рухаємося в напрямку цифрової країни. Цей досвід бачать всі, у тому числі наші колеги, друзі з Естонії. Ми використовуємо схожі рішення для інтеграції реєстрів", — пояснив Горбачов.

За його словами, нині Естонія планує запровадити у себе аналогічний додатков.

"Буде запущений перший пілотний проєкт разом з нами. Це буде застосунок, побудований на базі Дії. Основні пріоритети: цифрові документи в смартфоні, цифрова ідентифікація така, як Дія-підпис в Україні", — підсумував посадовець.

Читайте також

Велике оновлення Дії: які сервіси стануть доступні українцям

На початок