Країни G7 домовились про обмеження цін на російську нафту

Країни G7 домовились про обмеження цін на російську нафту

Оновлено
Країни G7 домовились про обмеження цін на російську нафту
. Дизельний завод на нафтовому родовищі, що належить Іркутській нафтовій компанії. Фото: Василь Федосенко / REUTERS

2 вересня міністри фінансів країн Групи семи (G7), до якої входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, домовились про граничний ліміт цін на нафту з Росії.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів, яка опублікована на урядовому сайті Великої Британії.

"Сьогодні ми підтверджуємо наш спільний політичний намір завершити розробку і впровадити всеосяжну заборону на послуги, які дозволяють здійснювати морське транспортування сирої нафти і нафтопродуктів російського походження по всьому світу — надання таких послуг буде дозволено тільки в тому випадку, якщо нафта і нафтопродукти купуються за ціною або нижче, що визначається широкою коаліцією країн, що дотримуються і реалізують граничний рівень цін", — йдеться у заяві.

Обмеження цін спеціально розроблено для скорочення російських доходів і здатності Росії фінансувати агресивну війну. Таким чином, цей захід буде спиратися на чинні санкції, зокрема на шостий пакет санкцій ЄС, й розширить їх охоплення, — повідомляється у тексті.

Міністри зазначили, що цей захід (впровадження граничного ліміту цін, — ред.) потенційно може принести особливу користь вразливим країнам з низьким і середнім рівнем доходу.

"Ми також розробимо цільові механізми пом'якшення наслідків поряд з нашими обмежувальними заходами, щоб гарантувати, що найбільш вразливі і постраждалі країни збережуть доступ до енергетичних ринків, в тому числі з Росії", — йдеться у заяві.

Міністри зобов'язались в терміновому порядку працювати над завершенням і впровадженням граничного ліміту цін у власних юрисдикціях за допомогою відповідних внутрішніх та юридичних процесів: "ми визнаємо, що для ЄС потрібна одностайність серед 27 держав-членів ЄС. Ми прагнемо привести реалізацію у відповідність з термінами відповідних заходів в рамках шостого пакета санкцій ЄС".

За словами міністрів, початкова цінова межа буде встановлена на рівні, заснованому на низці технічних факторів й буде визначена всією коаліцією до впровадження в кожній юрисдикції.

"Гранична ціна буде публічно доведена до відома громадськості ясним і прозорим чином. Ефективність та вплив граничних цін будуть ретельно відстежуватися, і при необхідності рівень цін буде переглядатися", — повідомили міністри.

Ідея введення граничної ціни на російську нафту виникла під час саміту G7 в кінці червня. США пропонували план, згідно з яким від санкцій у сфері страхування вантажоперевезень будуть звільнені тільки ті країни, які погодяться купувати паливо за встановленою ціною. Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що ціни на нафту можуть встановити в межах від $40 до $60 за барель. Агентство також припускало, що Індія не зважиться підтримати цей захід без консенсусу інших країн. За останні кілька місяців країна втричі наростила імпорт російських нафтопродуктів.

У Москві вже заявили, що обмеження цін на нафту призведе до дестабілізації ринку. За словами прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Москва припинить співпрацю з країнами, які підтримають "неринковий принцип" продажу нафти.

Тим часом, наступного тижня міністри енергетики країн ЄС на позачерговому засіданні обговорять можливість запровадження максимальних цін ще й на російський газ. Про це повідомили у Reuters.

Що відомо

Читайте також

Наступний пакет санкцій ЄС проти РФ очікуємо восени — Кулеба

Росія знайшла спосіб обійти санкції і транспортувати нафту — ЗМІ

Росія через санкції Заходу пропонує знижки на нафту азійським країнам — Bloomberg

На початок