Порожні шкільні коридори та кабінети. Як розпочався навчальний рік на Миколаївщині

Порожні шкільні коридори та кабінети. Як розпочався навчальний рік на Миколаївщині

Порожні шкільні коридори та кабінети. Як розпочався навчальний рік на Миколаївщині
Перше вересня у Миколаєві: пустий шкільний клас. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Першого вересня на Миколаївщині віртуальний дзвоник пролунав для близько 111 тисяч здобувачів освіти, які продовжать або розпочнуть навчання. Школярі обласного центру навчатимуться в дистанційному форматі. Для них у 2022 році День знань відбувався в Zoom.

Про організацію навчального процесу Суспільному розповіла очільниця департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Алла Веліховська.

"Ми розпочинаємо своє навчання за такими напрямами, як офлайн, там де діти будуть ходити до школи. Це лише п'ять шкіл таких у нас. 34 — це у нас змішане навчання. Решта у нас буде навчатися дистанційно. Для дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, а це 1 103 дитини, для них існує така форма, як екстернат Це форма отримання освіти, яка передбачає самостійне вивчення загальноосвітніх програм загальної, середньої освіти з подальшою проміжною та державною (підсумковою) атестацією у загальноосвітньому закладі, що має державну акредитаціюабо сімейна формаCімейна (домашня) форма здобуття освіти — спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками. Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні, не нижчому за стандарти освіти, несуть батьки. навчання", — говорить Алла Веліховська.

З її слів, на окупованій території Миколаївщини розташовані 55 закладів.

"По деокупації тих населених пунктів, де живуть діти, для них буде встановлений швидкий режим, аби вони могли опанувати матеріал, який пройшли їх однолітки", — зазначає очільниця департаменту освіту.

Алла Веліховська додає, що в університетах та професійно-технічних училищах навчання відбуватиметься в змішаній формі. Практичні навички студенти здобуватимуть на базі інших закладів у більш безпечних районах або областях.

У місті Миколаєві зареєстровані понад 44 тисяч учнів.

Як минуло перше вересня в школі № 18 Суспільному розповідала її директорка Ніна Колечко.

Станом на перше вересня в школі навчається 608 учнів. З них в місті Миколаєві залишилися 138 дітей.

"За кордон виїхали у нас 296 дітей. Ми набрали два класи перших. Досить великих. По 31 дитині. У нас шестеро дітей — це внутрішньопереміщені особи. Двоє дітей, які також надіслали заяви, на жаль, перебувають у нас на окупованих територіях", – розповідає Ніна Колечко.

Директорка говорить, що першого вересня до Дня знань організували онлайн-свято. Захід тривав майже дві години.

"Перший – це загальний такий захід, який ми записали протягом останнього тижня. Другий крок — це був урок, який присвячений нашим захисникам, нашій Україні. Крім того, ще був урок з безпеки життєдіяльності", – каже директорка.

Навчання за розкладом школярі розпочнуть з другого вересня.

"80 водостоків занять вчителі проводять тільки в ZOOM. Коли ми готуємось до уроків, всі наші уроки викладаються безпосередньо в блогах кожного вчителя. І дитина, якщо не могла бути присутня на уроці – заходить на блог вчителя, все продивляється", – розповідає Ніна Колечко.

Пусті шкільні коридори та кабінети. У Миколаєві перший дзвоник пролунав онлайн
Директорка школи Ніна Колечко. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Ніна Колечко каже, що в основному уроки проводитимуться парами – 80 хвилин поділені навпіл перервою на п'ять хвилин. У процесі багато часу буде відведено на безпосереднє спілкування з дітьми та інтерактив.

Що відомо

  • Станом на 31 серпня, за даними департаменту освіти, в області налічується 23 зруйновані навчальні заклади: десять дитячих садків та тринадцять шкіл. Пошкоджено 188 закладів, серед них три національні університети.
  • На тимчасово окупованих територіях Миколаївської області функціонують 54 навчальних заклади: 23 школи і 31 дитячий садочок.
  • У зоні активних бойових дій розташовані 95 навчальних закладів, які також частково або повністю зруйновані.
  • З 446-ти закладів освіти у Миколаївській області, які готові розпочати навчальний рік, за очною формою навчання працюватимуть лише п'ять. Ще 34 закладів освіти навчатимуться за змішаною формою. Решта, 382 заклади освіти, розпочнуть навчальний рік онлайн.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок