Вступна кампанія в Чорноморському національному університеті. Що відомо

Вступна кампанія в Чорноморському національному університеті. Що відомо

Вступна кампанія в Чорноморському національному університеті. Що відомо
. Фото: ЧНУ

Станом на 31 серпня 2022 року до Чорноморського національного університету імені Петра Могили для вступу на перший курс подано 1081 заяву. Якщо порівнювати з попереднім роком, то спостерігається тенденція до зменшення кількості заяв на вступ до університету.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла відповідальна секретарка приймальної комісії ЧНУ імені Петра Могили Вікторія Чорна.

"Спостерігається тенденція до зменшення кількості заяв. Так сталося, що виїхало чимало людей або піклуються за своїх дітей, поки тут прифронтова зона. Точно стане відомо у відсотках пізніше", — розповіла Вікторія Чорна.

Всього у виші 29 спеціальностей. Як завжди, за словами Вікторії Чорної, велика кількість охочих вступити на спеціальності: "Медицина", "Комп’ютерні науки", "Інженерія програмного забезпечення", "Комп’ютерна інженерія".

Жодної заяви 2022 року немає на "Соціологію", хоча набір на перший курс оприлюднили. На спеціальність "Національна безпека" не був оголошений набір через відсутність акредитації.

"Ми повинні були 24 лютого 2022 року розпочинати акредитацію, але був запроваджений воєнний стан, тому зараз ми не можемо набирати на цю спеціальність", — розповіла Вікторія Чорна.

Однією з особливостей вступної кампанії – 2022 в умовах повномасштабної війни є можливість для вступників з тимчасово окупованих територій, з особливо небезпечних територій бути зарахованими на навчання, зокрема в межах державного замовлення. Уряд збільшив держзамовлення за Квотою-2 в тимчасово переміщених закладах вищої освіти та закладах ряду областей, зокрема в Миколаївській – до 40 відсотків від максимального обсягу держзамовлення.

"Всього за Квотою-2 Міністерством освіти та науки для нашого вишу були визначено 117 місць. Це діти з Миколаївської області та міста Миколаєва, з тих 25 територіальних громад, що відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, розташовані у районах воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточені", — сказала Вікторія Чорна.

Діти зі статусом ВПОВнутрішньо переміщені особи, які подавали документи на бюджет, також мали можливість скористатися Квотою-2.

"Наприклад, це діти з сіл Лимани, Широке, Снігурівки, з Херсонської області. Особливість цього року — діти з тимчасово окупованих територій і небезпечних громад могли вступати до вишів за усною співбесідою, онлайн, не їхати складати Національний мультипредметний тест", — розповіла Вікторія Чорна.

Ті, хто складав НМТ, надавали свої заявки і підтягували результати своїх сертифікатів до особистого кабінету. Мінімальна кількість балів для бюджету — 125 балів (найвищий бал — 200), на контрактне навчання — 100 балів. До 30 вересня триває прийом документів навчання за контрактом.

Вступна кампанія ще не завершується: для магістрів вона триває до 20 вересня.

"Це буде перший рейтинговий список і вже будемо мати рекомендації щодо магістратури. А додаткова сесія розпочинається з 10 жовтня, можуть подавати заявку до 18 жовтня, рейтинговий список буде оприлюднений 20 жовтня, згідно з додатковою сесією, але вона передбачає тільки контрактну форму навчання. Зарахування на бюджет відбудеться 5 вересня, а переведення на вакантні бюджетні місця осіб, зарахованих на контракт, не пізніше 19 вересня", — сказала Вікторія Чорна.

Навчання для першого курсу починається 30 вересня, для 2-го — 4-го, 6-го курсів — із 5 вересня, для магістратури — 10 жовтня. Навчання відбуватиметься в дистанційній формі.

"Програма викладання відповідає сформованому навчальному плану, без жодних скорочень, послаблень, без зменшення годин викладання. Щодо практичних завдань, наприклад, медичних, у нас є кафедри на базах медзакладів міста, це клінічні лабораторії і там будуть відбуватимуться заняття з практикуючими викладачами, але все поки онлайн", — додала Вікторія Чорна.

Читайте також

Чи готова Миколаївська область до початку навчального року — розповіли в департаменті освіти

Навчальний рік у Миколаєві: навчання онлайн розпочнуть 44 118 учнів

Головний корпус університету імені Петра Могили в Миколаєві реконструкції не підлягає — ректор

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок