У Данії відбувається Балтійський саміт з енергетичної безпеки. Про що говорили

У Данії відбувається Балтійський саміт з енергетичної безпеки. Про що говорили

У Данії відбувається Балтійський саміт з енергетичної безпеки. Про що говорили
. Ілюстративне фото: maginima / Getty Images

У Копенгагені відбувається саміт з енергетичної безпеки, де країни узбережжя Балтійського моря обговорюють як якнайшвидше відмовитися від російських енергоносіїв та замінити їх відновлюваною енергією. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що жорстока агресія Путіна в Україні є фундаментальною загрозою безпеці Європи.

"Тепер ми всі знаємо, що він використовує нашу залежність від російських енергоносіїв як зброю, щоб зруйнувати нашу економіку, і він намагатиметься розділити нас. Сьогодні, тут, ми разом, щоб показати, що ми ніколи не дозволимо цьому статися", — сказала вона.

Фредеріксен наголосила, що країни, які залежать від викопного палива, завжди будуть під загрозою, а тому

"Тому ми маємо прискорити перехід до екологічно чистого палива: вітер, водень і так далі", — сказала прем'єрка Данії.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що країни ЄС мають диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв.

"Нам потрібно диверсифікуватися від російського викопного палива до надійних, джерел. І ось хороша новина. Зараз ми досягли середнього показника заповнення сховищ у Європейському Союзі на 80%. Тож ми в основному вже досягли того обсягу, про який ми домовилися на цей рік, але ми знаємо, що будемо збільшувати наповнення сховищ", — сказала вона.

За словами фон дер Ляєн, декларація, яку мають підписати учасники саміту, зобов’язує країни балтійського узбережжя збільшити поточну морську вітрову потужність у регіоні.

"Це дивовижно. До 20 гігаватів до 2030 року – це вже третина загальних амбіцій ЄС щодо вітрових електростанцій до 2030 року", — сказала президентка ЄК.

Своєю чергою прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький наголосив, що Росія оповила Європу павутиною енергетичної залежності і багатьох країнам важко позбутися цієї залежності.

"Безпека в цілому полягає не лише в сильній армії, сильному альянсі, але й у безпеці фінансів наших громадян, а також у енергетичній безпеці, яку ми зараз спостерігаємо як відсутню ланку в нашій загальній економічній та соціальній сфері. Росія оповила Європу павутиною енергетичної залежності, як павук, і зараз багатьом країнам дуже важко вибратися з цієї смертоносної мережі", — сказав польський прем'єр.

Що відомо

  • У Німеччині виникла енергетична криза через те, що російський "Газпром" значно зменшив постачання газу. 14 липня "Газпром" заявив, що скоротив постачання природного газу по "Північним потоком-1" на 40%.
  • 20 липня президент РФ Володимир Путін заявив, що пропускна спроможність газопроводу "Північний потік-1" може бути ще більше скорочена через повільний прогрес в обслуговуванні обладнання.
  • 25 липня "Газпром" заявив, що зупинить експлуатацію турбіни Siemens на компресійній станції "Портова", яка забезпечує прокачування газу "Північним потоком-1", задля ремонту.
  • 26 липня через скорочення російською компанією-монополістом "Газпром" поставок газу у Європу, ціни на паливо підскочили на 20%, сягнувши майже 2300 доларів за тисячу кубометрів.
  • Того ж дня країни-члени Європейського Союзу офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% у порівнянні з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років.
  • 27 липня стало відомо, що "Газпром" скоротить постачання газу "Північним потоком-1" до рівня не вище 20% від його пропускної спроможності. Постачання становитиме не більше 33 мільйонів кубометрів щодобово за планового обсягу 167 мільйонів.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 188. Текстовий онлайн

На початок