Де стежити за рівнем забруднення повітря в Києві та як убезпечити себе від смогу

Де стежити за рівнем забруднення повітря в Києві та як убезпечити себе від смогу

Де стежити за рівнем забруднення повітря в Києві та як убезпечити себе від смогу
.

17 квітня в Києві зафіксували найвищий рівень забруднення повітря у світі. Станом на 11:30 індекс забруднення повітря становив 338 пунктів при нормі у 50 пунктів.

Мер столиці Віталій Кличко написав, що у повітрі в Києві зафіксовані продукти горіння, тож фахівці просять містян зачинити вікна та не виходити на вулицю. У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що хімічної та радіологічної загрози смог не несе, проте може спричинити низку захворювань та алергію. А за словами заступника директора Гідрометцентру Анатолія Прокопенка, основною причиною забруднення повітря є тривалі лісові пожежі, які призвели до займання торфу.

Утім, екологічна ситуація в Києві й раніше була далека від ідеалу. Залежно від погоди, напрямку вітру та рівня забруднення, повітря в столиці може становити загрозу для здоров'я. Щоб заздалегідь захистити себе і близьких, краще знати (і зберегти в закладки) список сайтів і ботів, де можна перевірити рівень забрудненості повітря.

Як вимірюється індекс якості повітря

Найчастіше сервіси використовують індекс якості повітря (AQI), щоб доступною мовою донести до громадськості інформацію про рівень забруднення. Він заснований на вимірюванні твердих частинок, озону, двоокису азоту та інших викидів у повітря, а ступінь забруднення поділено на 6 рівнів:

  • Відмінний (0-50): ризик для здоров'я невеликий або взагалі відсутній.
  • Хороший (51-100): помірний ризик для здоров'я людей, надчутливих до забруднення.
  • Незадовільний для чутливих груп (101-150): люди в групі ризику можуть відчути проблеми зі здоров'ям. Фізично активні діти та дорослі, а також хворі на респіраторні захворювання повинні обмежити перебування на вулиці.
  • Незадовільний (151-200): кожен може відчути негативні наслідки для здоров'я. Фізично активним дітям і дорослим слід обмежити час на вулиці, а людям з респіраторними захворюваннями взагалі уникати перебування просто неба.
  • Дуже незадовільний (201-300): всі в зоні ризику. Слід уникати перебування на відкритому повітрі.
  • Небезпечний (301-500): можливі серйозні наслідки для здоров'я. Слід дотримуватися загальних правил безпеки у схожих ситуаціях – про них ми розповімо далі.

Де перевірити якість повітря онлайн

Якість повітря у Києві

Цей телеграм-бот показує і пояснює індекс якості повітря в Києва. Може щодня надсилати сповіщення щодо рівня забруднення та застерігати про можливу небезпеку, якщо існує ризик для здоров'я. На вибір доступно 26 районів Києва. Дані оновлюються раз на годину.

Бот використовує одиниці виміру американського Агентства з охорони навколишнього середовища (ЕРА), в якому є 4 рівні небезпеки: 0-50 (безпечно), 51-100 (незначний ризик), 101-150 (небезпека для людей в групі ризику) і понад 151 – небезпечно для всіх.

Save Eco Bot

Save Eco Bot

Проєкт для моніторингу екологічної ситуації, включаючи не тільки рівень забруднення повітря, а й наявність дозвільної документації забруднювачів навколишнього середовища. Працює в Telegram, Facebook Messenger і Viber.

Сервіс поширюється на територію всієї України. Можна вибрати область і населений пункт або надіслати боту свою геолокацію і підписатися на сповіщення, які попереджають про значне забруднення повітря та можливу небезпеку для здоров'я.

IQ Air

IQ AIR карта

Це швейцарська компанія-виробник систем очищення повітря, але також і найбільша у світі мережа датчиків, які вимірюють рівень забруднення. Рейтинг міст (їх у базі понад 7 тисяч) за якістю повітря оновлюється в реальному часі. Інформацію можна відстежувати на повномасштабній карті або встановивши розширення в браузер.

Windy

Концентрація оксиду вуглецю в атмосферному повітрі. windy.com
Концентрація оксиду вуглецю в атмосферному повітрі. windy.com.

Багатофункціональна карта погоди в реальному часі. На ній можна побачити зміни погодної ситуації та навіть подивитись, як рухатимуться циклони та де будуть опади. Вводите назву міста латиницею, а потім в бічному меню обираєте пункт "Якість повітря". У ньому можна перевірити масу показників, включаючи "концентрацію СО2". Крім онлайн-карти, існує мобільний додаток для Android і iOS.

AQICN

Онлайн карта AQICN

Онлайн-карта показує рівень забруднення повітря частинками пилу та іншими речовинами, а також температуру, атмосферний тиск і вологість. Якість повітря в більш ніж 100 країнах і 1000 великих містах можна перевіряти через два веб-сайти: aqicn.org і waqi.info.

Як захиститися

Щоб уникнути негативних наслідків, дотримуйтесь правил, які збережуть ваше здоров’я. Ці поради надав міністр охорони здоров’я Максим Степанов та пресслужба відомства.

Що відомо

  • Пожежа у Чорнобильській зоні відчуження почалася вдень 4 квітня. У ДСНС повідомили, що гасіння пожежі ускладнювалося підвищеним радіаційним фоном на окремих ділянках горіння.
  • У Державному агентстві з управління зоною відчуження заявили, що заходи з ліквідації пожежі у Чорнобильській зоні ще тривають, проте на лівому березі Прип'яті загорянь немає.
  • Також повідомлялося, що вогонь у зоні відчуження підбирається до радіоактивних сховищ та ЧАЕС.
  • 6 квітня поліція Київщини встановила особу, причетну до займання у Чорнобильській зоні відчуження.
  • 9 квітня поліція Київської області вручила підозру чоловіку, з вини якого вогнем вже було знищено 5 га лісництва у Чорнобильській зоні.
  • Верховна Рада збільшила штрафи за порушення пожежної безпеки, знищення рослинності та забруднення атмосфери.
  • У Держлісагентстві повідомили, що лише за минулі вихідні в Україні сталося 33 великих пожежі (понад 5 га).
На початок