Туреччина звинуватила Грецію в наведенні ракет С-300 на винищувачі F-16. В Афінах все заперечили — ЗМІ

Туреччина звинуватила Грецію в наведенні ракет С-300 на винищувачі F-16. В Афінах все заперечили — ЗМІ

Туреччина звинуватила Грецію в наведенні ракет С-300 на винищувачі F-16. В Афінах все заперечили — ЗМІ
. Винищувач F-16. Фото: Shutterstock

Греція навела ракету із зенітно-ракетних комплексів С-300 на турецькі винищувачі F-16, які виконували розвідувальну місію в Егейському морі, 23 серпня.

Про це повідомляє телеканал CNN Turk з посиланням на джерела в Міністерстві оборони Туреччини.

"Під час польотів F-16 командування ВПС Туреччини в міжнародному повітряному просторі в Егейському морі та східному Середземномор'ї в серпні стався великий інцидент, несумісний з духом союзництва. Чергові турецькі літаки зазнали нападу з боку Греції з російської системи ППО С-300, дислокованої на острові Крит", — розповів співрозмовник каналу.

За його словами, попри цей "ворожий" вчинок, літаки повернулися на свою базу, виконавши свої заплановані місії.

У Греції повністю спростували інформацію.

"Джерела Міністерства оборони Греції категорично спростували "витік" Туреччини про нібито "блокування" турецьких F-16 грецькими ракетами С-300 на Криті", — пише грецьке видання Newsbomb.

Видання припускає, що Туреччина хоче створити сцену напруженості, спрямовану проти міжнародної громадської думки. Джерела Міністерства оборони Греції охарактеризували витоки Міністерства оборони Туреччини, як "міфи" та пояснили, що вони є частиною зусиль, які "провалюються в порожнечу".

"Сьогоднішній витік з Міністерства оборони Туреччини, ймовірно, хочуть представити в якості аргументу, що Греція володіє технологіями, аналогічними С-300, які вона використовує проти союзників по НАТО", — йдеться в матеріалі.

Чому почалось загострення

Між Туреччиною і Грецією існує історична напруженість, зокрема й через турецьке вторгнення на Кіпр. Разом з тим, обидві країни є членами НАТО. Причина більшості проблем лежить на дні моря, яке географічно розділяє країни. Ця причина — запаси природного газу. З цим пов’язаний конфлікт щодо володіння територіями і морськими економічними зонами, попереднє розмежування яких президент Туреччини ставить під сумнів протягом останніх кількох років.

Ердоган ставить під сумнів частини Лозаннського договору 1923 року, який врегулював кордони між двома країнами майже 100 років тому. Відповідно до цього договору, більшість островів в Егейському морі належать Греції, навіть ті, які лежать у безпосередній близькості від материкової Туреччини. У східній частині Егейського моря низка цих островів мілітаризовані Грецією, що, за турецькою інтерпретацією, є порушенням Лозаннської та пізніше укладеної Паризької угоди 1947 року. Для Греції, з іншого боку, озброєння є необхідним запобіжним заходом проти загрози висадки військ із десантних суден на західному узбережжі Туреччини. Крім того, країни мають низку спірних питань, серед яких розвідка корисних копалин у східному Середземномор'ї та конкуренція в Егейському морі.

Читайте також

"А ще повчають нас". Туреччина дорікнула Греції через сльозогінний газ у бік мігрантів

Туреччина відправила військових на кордон з Грецією

На початок