Хто така Євгенія Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище

Хто така Євгенія Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище

Хто така Євгенія Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
. Фото: facebook.com/yevzhik

"Клятий космополіт, російський поет, український громадянин, лівий філософ Європи, антиглобаліст, анархіст, постмодерніст, пацифіст і лузер", — так пише сама про себе Євгенія Більченко, а Окружна прокуратура Києва відсьогодні додає "колаборантка".

Колишній викладачці столичного університету, яка не раз потрапляла в скандали через свою антиукраїнську позицію, повідомили про підозру у державній зраді. На замовлення російських спецслужб Більченко створювала мережі агентів для отримання даних про розташування ЗСУ і ТрО.

Суспільне Культура нагадує історію поетки і професорки Євгенії, яку не звільняли з посади навіть попри публічне литування з терористом Прілєпіним, а також публікує реакцію на цю новину української культурної спільноти, яка в своїй більшості задається питанням "чому лише зараз?"

Хто така Євгенія Більченко

Добре знана в українських літературних колах Більченко була професоркою кафедри культурології університету Драгоманова. Перекладала вірші українських поетів російською мовою, заснувала в Києві літературно-поетичну студію, як для початківців, так і для відомих поетів.

Щодо поглядів — Євгенія була учасницею Революції Гідності у 2014 році, її вірші увійшли до кількох збірок і антологій того періоду. Тим не менш, у 2018 році Більченко розкаялася в тому, що брала участь у подіях Євромайдану, і попросила вибачення у світу, Донбасу та Одеси. Проводила творчі виступи в Росії.

Також вона публічно розкритикувала закон про мовуЙдеться про Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", ухвалений Верховною Радою України 25 квітня 2019 року. назвавши його "звичайним фашизмом" називала Україну тоталітарною державою, де є неонацизм, а в Росії натомість не бачила жодних проявів тоталітаризму чи українофобії. Більченко вважає, що в Україні процвітає людиноненависницька ідеологія і ксенофобія, діє "націоналістична цензура". Поетка також порадила втікати з України: "Біжіть звідси подалі, тут – дно дна. Повна втрата соборності, цивілізованості і незалежності. Не прощайте мене, рідня".

Штрихи до портрету

Широкому загалу ім'я Більченко стало відоме в січні 2021 року, коли вона, будучи викладачкою Національного педагогічного університету імені Драгоманова спровокувала скандал своїми антиукраїнськими висловлюваннями у Facebook.

Тоді Євгенія назвала Україну "тоталітарною країною" і "онкохворою американською колонією". Пізніше вона заявляла, що її погрожують вбити. Тоді ж стало відомо, що викладачка вступила у російський Міжнародний союз поетів та виступала на каналі терористів "ДНР". Лише через пів року, влітку 2021 Більченко звільнили з навчального закладу, а також ліквідували кафедру культурології та філософської антропології, де вона працювала.

За антиукраїнську пропаганду, заперечення російської агресії та маніпулювання суспільно значущою інформацією є фігуранткою бази "Миротворець".

Більченко листувалася з російським терористом Захаром Прилєпіним, який виступив на її захист.

Наприкінці 2021 року переїхала в Росію й отримала там громадянство. Новоспечена громадянка РФ Більченко знову зізналась у любові до "русского міра", яку розділяє і її чоловік: "У мене є улюблений епізод. Один із наших останніх. Ми зізналися одне одному, що ми готові померти за "русский мір". Прямо на вулиці", – стверджує вона.

Хто така Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
Фото: facebook.com/yevzhik

Після 24 лютого

Після початку повномасштабної російської агресії в Україні, Більченко помітили у російському місті Пушкіно, де 26 червня відзначили "День російської слави". На фото, яке оприлюднив активіст Сергій Стерненко, Більченко у чорній футболці з латинською літерою Z, яка є символом російських загарбників в Україні. Символ розфарбований у кольори російського прапора. Також на косах у Більченко гумки для волосся на кшталт триколору.

Хто така Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
Фото: Київська міська прокуратура/Facebook

Підозра

За даними слідства, з лютого 2022 року підозрювана особа, перебуваючи на території Росії та діючи на замовлення кураторів з РФ, створила та адмініструвала у месенджері Telegram низку груп. У цих групах жінка вербувала українців, щоб ті надсилали інформацію про розташування та переміщення військовослужбовців Збройних Сил і територіальної оборони у Києві та Київській області.

Хто така Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
Фото: Київська міська прокуратура/Facebook

Ім’я організаторки агентурної мережі правоохоронці не називають. Але на оприлюдненому фото — колишня викладачка культурології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко. Її у липні 2021 року було звільнено за антиукраїнські висловлювання і використання мови ворожнечі.

Хто така Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
Фото: Київська міська прокуратура/Facebook

Євгенія Більченко завербувала понад 10 людей. Вони з 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, обходили визначені ділянки у Києві та Київській області, фотографували місця дислокації та пересування українських військових. Потім ці відомості передавали кураторам з силових структур Росії, зазначають у прокуратурі.

Крім того, на своїй сторінці vkontakte та на каналі YouTube поплічниця росіян викладала відео та поширювала дописи, в яких виправдовувала збройну агресію РФ проти України та визнавала правомірною. Також у цих повідомленнях жінка закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні.

Хто така Більченко, яку підозрюють у держзраді, й як на новину відреагувало українське культурне середовище
Фото: Київська міська прокуратура/Facebook

Реакція соцмереж

Враховуючи публічний шлейф русофілки, який тягнувся за Більченко останні роки, багато хто з української культурної спільноти ставить питання, чому ж у її випадку не можна було діяти на випередження. "Бо якби її попросили (з університету, — ред.) ще тоді, ніхто б в лютому телеграмом коригувальників не вербував, — пише кінокритик Ігор Кромф.

Він також "на правах драгоманівця" пригадує своє знайомство з Євгенією. За його словами, серед культорологів, в яких вона викладала, Більченко мала щось типу секти прихильників, "які бігали хвостиком за нею і розказували, яка вона класна":

"Потім аналіз дослідників єгиптології її лекції про Стародавній Єгипет показав, що все що вона розказує межує з шизофренією", — пише Кромф, — "Більченко була ватною, як тюремна ковдра, року так з 2015-2016 точно. Вона відкрито заявляла, що дружить з "майором спецназа ДНР" Захаром Прілєпіним, вона їздила на заходи нацболів у Пітер, вона публічно розповідала про "украінскій фашизм". І от зараз на неї заведена "уголовка", коли вона вже в "вернулась в родною гавань".

А от хтось планує хоча б по загривку дати, хоча б догану виписати всім тим керівникам університету, факультету, катедри, які не просто тримали "боєвою подругу" Прілєпіна, а ще номінували її на грамоти, премії і стипендії".

Про особисту зустріч з Більченко згадала й режисерка Ірина Цілик. Учасник гурту "Хамерман Знищує Віруси" Альберт Цукренко написав:

"Згадуються мої прекраснодушні дурники-друзі, які засуджували її звільнення з Драгоманова і "нападкі".

"Абсолютно кожен її вчинок впродовж останніх років кричав про держзраду, але звільнили її з посади аж після розголосу, а справу завели лише після втечі на Москву", — написала поетка і госпітальєрка Олена Герасим'юк.

Волонтерка і кандидатка мистецтвознавства Ольга Кричинська написала: "Передаю привіт керівництву університету Драгоманова, яке до останнього тримало на посаді це заблюрене чудовисько на ім’я Євгенія Більченко, коли вже всі навколо кричали про те, що вона колаборантка.

Уявляю скільки таких євгеній досі сидять в стінах українських ВНЗ".

Більше про Євгенію Більченко

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок