Музичне мі-мі-мі. Тема котів у 8 творах композиторів-класиків

Музичне мі-мі-мі. Тема котів у 8 творах композиторів-класиків

Музичне мі-мі-мі. Тема котів у 8 творах композиторів-класиків
. Фото: колаж Суспільного

8 серпня у світі відзначають день, напевно, найпопулярніших домашніх улюбленців – Всесвітній день кішок. Не дивно, що їх полюбляли композитори і не раз використовували у своїй творчості “котячі теми”.

Кажуть, що домашні улюбленці схожі на своїх господарів, тож у різних композиторів зовсім різні коти: іноді – грайливі, іноді – сердиті, іноді – замріяні. Слухаємо, як вони обіграли хвостатих улюбленців у музичних темах в ефірі Радіо "Культура".

Котяча фуга

У Доменіко Скарлатті, італійського композитора і клавесиніста XVIII сторіччя, була кішка Пульчінелла, якій дуже подобався клавесин. Вона любила ходити по клавішах, і це надихнуло композитора на написання "Котячої фуги" ("Katzenfuge"). Особливо незвично для тієї епохи звучить початок твору.

Котячий дует

Славетному італійцю Джоаккіно Россіні приписують одну з найоригінальніших арій – "Котячий дует". Хоча сам композитор і не здогадувався, що став автором цього твору. Як так склалося?

Почалося все з того, що у 1821 році з’явилися ноти, підписані прізвищем Бертольд. Є припущення, що це псевдонім англійського композитора-дилетанта Роберта Лукаса де Пірсола. Він позичив музику "Котячого дуета" одразу у двох колег. Першу частину – в датського композитора Крістофа Фрідріха Вейсе із "Котячої каватини". А другу і третю – у самого Джоакіно Россіні.

Незважаючи на несерйозність, "Дует" увійшов до репертуару багатьох відомих співаків. Сюжет твору не означений, що дозволяє трактувати його вільно. У виконанні видатної оперної співачки Монсеррат Кабальє та її дочки Монсеррат Марті арія стає схожою на вирішення сімейного конфлікту батьків і дітей.

Кіт у чоботях і Біла Кішечка

Ще одна відома музична замальовка про котів – фрагмент із балету Петра Чайковського "Спляча красуня". У третьому акті балету з’являються персонажі казок Шарля Перро – Кіт у чоботях і його подруга Біла Кішечка. У Кішечки примхливий характер: вона то лащиться і ніжно нявчить, то дряпається і шипить. Котячі інтонації чудово передають дерев’яні духові інструменти.

Ноктюрн Кота і Кішечки

"Ноктюрн Кота і Кішечки" – улюблений фрагмент Моріса Равеля в його опері "Дитя і чари". Характерне котяче муркотіння співаки передають особливим вокальним прийомом – глісандо, тобто "проковзуванням" від однієї ноти до іншої. Невеличка сцена забарвлена тонким гумором, і це – не чисте звуконаслідування, підказане текстом.

Кіт & Миша

Улюблений мультфільм багатьох поколінь – "Том і Джеррі". У дитинстві ми захопливо стежили за пригодами незграбного кота і винахідливого мишеняти. Американський композитор Аарон Копленд зобразив змагання між котом і мишею у своєму фортепіанному творі. Тут чуємо скрадання кота, втечу миші, процес погоні.

Кішка – кларнет

У музичній казці Сергія Прокоф’єва "Петрик і Вовк" кожен персонаж має голос якогось музичного інструмента. За сюжетом кішка виходить на прогулянку і водночас пильно спостерігає за пташкою, Петрик попереджає пташку про небезпеку, свій голос на допомогу надає Качка. Пташка тікає, а кішка, ніби нічого й не сталося, продовжує свою граційну ходу. І таку сюжетну лінію цікаво спостерігати у перегукуванні музичних інструментів. Кішка – кларнет, Пташка – флейта, Качка – гобой.

Кошеня на клавіатурі

Дорослі коти зовсім різні: хитрі і задиркуваті, примхливі і замріяні, а ось кошенята завжди веселі та грайливі. Уявіть собі кошеня на клавіатурі. Саме так назвав один зі своїх фортепіанних творів Зез Конфрі, американський композитор-піаніст у стилях джаз і регтайм. Якось він гостював у своєї бабусі і вночі прокинувся від дивних звуків та побачив кота, який ходив клавішами роялю. Так народилася джазова п’єса, зіткана з незвичних, інколи досить гострих співзвуч.

Котячий вальс

І наостанок – "Котячий вальс" Лероя Андерсона. Американський композитор був неабияким вигадником, майстром оркестрових мініатюр. У його творі "Кіт, що вальсує" зображено котячий танець, кумедний і водночас граційний. Помахи хвоста і нявчання передаються ковзанням пальця по грифу скрипки.

Більше про класичну музику

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок