Слон у кімнаті: чому президент Ботсвани погрожує відправити 20 тисяч тварин до Німеччини

Слон у кімнаті: чому президент Ботсвани погрожує відправити 20 тисяч тварин до Німеччини

Як пов'язана заборона імпорту трофеїв в Німеччині з ризиками голоду у Ботсвані
Слони. Фото: Суспільне Миколаїв

У 2024 році Міністерство охорони довкілля Німеччини висловило пропозицію посилити обмеження імпорту мисливських товарів. Через це президент Ботсвани Мокгвітсі Масісі запропонував відправити 20 тисяч тварин до Німеччини.

Про це повідомляє BBC Україна з посиланням на Bild.

Президент Ботсвани Мокгвітсі Масісі заявив виданню Bild, що рішення Німеччини може призвести до зубожіння людей у його країні.

Він додав, що чисельність слонів збільшилась через дбайливе ставлення до популяції, і полювання сприяло контролю їхньої кількості.

У Ботсвані проживає 1/3 всіх слонів світу — понад 130 000, наразі країні з площею понад 580 тисяч км² не вистачає місця. Стада слонів нищать майно, поїдають врожаї й топчуть людей, як сказав ботсванський президент Bild. "Німці повинні жити разом із тваринами, як вони намагаються змусити нас", — додав він.

Раніше Ботсвана переправила 8000 слонів сусідній Анголі та висловила пропозицію передати ще сотні тварин Мозамбіку, щоб зменшити їхню популяцію в країні.

"Ми хотіли б запропонувати такий подарунок Німеччині", — сказав Масісі й додав, що це не жарт і він не погодиться на відмову.

Речниця Міністерства довкілля Німеччини у коментарі AFP стверджувала, що Ботсвана раніше не висловлювала Німеччині жодних занепокоєнь з цього приводу.

"У світлі тривожної втрати біологічного різноманіття ми зобов'язані зробити все, щоб імпорт мисливських трофеїв був сталим і законним", — цитує її видання.

Ботсвана заборонила трофейне полювання у 2014 році, але зняла обмеження у 2019 році під тиском місцевих громад.

Зараз африканська країна розподіляє річні квоти на полювання, апелюючи до того, що це хороше джерело доходу для місцевих громад, а з державним регулюванням полювання під суворим контролем.

Згідно зі звітом Humane Society International за 2021 рік, Німеччина є найбільшим в ЄС імпортером впольованих африканських слонів і мисливських трофеїв загалом.

Міністерство, однак, продовжує переговори з африканськими країнами, на які поширюються правила імпорту, включно з Ботсваною, як сказала речниця.

У березні парламент Великої Британії проголосував за заборону імпорту мисливських трофеїв, але проєкт має пройти додаткову перевірку, перш ніж стати законом.

Як пов'язані мисливські трофеї та колоніалізм

Дослідниця Кені Терісвуд на прикладі дослідження африканського сегмента Facebook зробила висновок, що полювання призводить до шкоди через расову напругу, колоніалізм та економічні дисбаланси.

Водночас у праці "Колоніальна історія трофейного полювання та сучасний правовий режим, що забороняє полювання в Індії" Саїда Муджтаба Атара вказано, що трофейне полювання не походить із колоніальної епохи, а було притаманне місцевим мешканцям і до приходу колоніалістів, проте останні перейняли цю традицію як "спорт для еліт".

Мисливство заради трофеїв було поширене серед знаті у Великій Британії, Франції, Бельгії та Німеччині. В останній навіть проводили виставки колоніальних трофеїв на початку XX століття.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок