У ДАЗВ назвали потенційну площу радіаційного ураження у разі аварії на захопленій росіянами ЗАЕС

У ДАЗВ назвали потенційну площу радіаційного ураження у разі аварії на захопленій росіянами ЗАЕС

У ДАЗВ назвали потенційну площу радіаційного ураження у разі аварії на захопленій росіянами ЗАЕС
. Запорізька АЕС 8 серпня 2022 року, фото: AP

У разі аварії на Запорізькій атомній електростанції, яку обстрілюють російські збройні формування, площа ураження може сягнути близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив голова Державного агентства України з управління Зоною відчуження Євген Крамаренко.

"На ЗАЕС близько 18 000 паливних збірок, що майже у 10 разів більше, ніж було на момент аварії на ЧАЕС. З цього можна грубо прогнозувати наслідки", — розповів він.

Попри те, що склад палива, який був на ЧАЕС, відрізняється від того, на якому зараз працює Запорізька атомна електростанція, прогнозована площа ураження сягатиме близько 30 тисяч квадратних кілометрів, зауважив посадовець.

"Це буде одноразовий витік, який ляже саме туди, куди буде рух повітряних мас. Це може статися, як на Європу, так і на Росію, так і на іншу частину України", — пояснив Крамаренко.

За його словами, якщо це станеться, Запорізька область буде фактично втрачена. При цьому зона потенційного забруднення може сягнути двох мільйонів квадратних кілометрів.

"Площа потенційно забрудненої території буде близько двох мільйонів квадратних кілометрів", — зауважив посадовець.

Він пояснив, що на частині цієї території радіаційний фон перевищуватиме нормальні показники, однак можливість перебувати там певною мірою зберігатиметься.

"Це — зона забруднення, але не зона відчуження, на якій ще можна знаходитися, проте вона матиме перевищений фон радіаційного забруднення", — підсумвав Євген Крамаренко.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Рада закликала визнати дії армії РФ на ЗАЕС актом ядерного тероризму

На початок