МАГАТЕ закликає надати доступ, Китай — до перемовин. Про що заявили на Радбезі щодо ЗАЕС

МАГАТЕ закликає надати доступ, Китай — до перемовин. Про що заявили на Радбезі щодо ЗАЕС

МАГАТЕ закликає надати доступ, Китай — до перемовин. Про що заявили на Радбезі щодо ЗАЕС
.

11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, скликане у зв’язку із загрозливою ситуацією на Запорізькій атомній електростанції. Ініціатором засідання стала Росія, яка звинувачує Україну в обстрілах території ЗАЕС.

Під час засідання голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що на Запорізькій АЕС поки немає негайної надзвичайної небезпеки, але ситуація може змінитися будь-якої миті. Він, як і раніше, закликав росіян дозволити його організації відвідати станцію.

Представниця США Бонні Д. Дженкінс заявила, що причини ситуації на ЗАЕС не є таємницею. Вона зазначила, що це — ще один трагічний результат рішення Росії вторгнутися в Україну.

"США закликають РФ негайно відступити з території України, що дасть їй можливість забезпечити безпеку на станції на десятки років", — зазначила вона.

Посадовиця нагадала, що Росія продовжує розповсюджувати фейки про причетність України в небезпеці станції, що відвертає увагу від головного — агресії Росії проти України.

"Ми також знаємо про заяви про неналежне ставлення до працівників ЗАЕС. Таке ставлення не відповідає семи принципам МАГАТЕ — домовленостям, на які погодилась Росія. Українцям треба дозволяти виконувати свої обов'язки без тиску російських військових", — наголосила Бонні Д. Дженкінс.

Вона додала, що США підтримують Україну у намірі створення демілітаризованої зони на території ЗАЕС.

"Росія прагне знищити Україну з політичної карти світу, використовуючи пропаганду та залякування. Росія вчергове намагається анексувати ці території. Ми не будемо здивовані, якщо Росія оголосить про референдум, щоб анексувати цю територію", — підсумувала представниця США.

Представниця Франції заявила, що Росія повинна повернути Україні контроль над ЗАЕС.

"Україна має отримати доступ та контроль над станцією, бо ця ситуація несе загрозу для жителів України", — наголосила посадовиця.

Вона додала, що персонал МАГАТЕ має отримати доступ до станції та мати можливість спілкуватися з персоналом станції без тиску російських військових.

Представник Великої Британії, як і його американська колега, підкреслив, що дії Росії суперечать семи пунктам МАГАТЕ та загрожує мільйонам людей, а також закликав Росію вивести свої сили зі станції.

"Треба розуміти, що саме через присутність Росії і є небезпека як для людей, так і для країн, які можуть отримати наслідки ядерного інциденту в Україні", — зазначив він.

Представник Китаю зауважив, що наразі немає нагальної ядерної загрози, оскільки рівень радіації в нормі. Водночас він закликав сторони до безпечної поведінки та вжиття всіх заходів, необхідних для запобігання нештатним ситуаціям.

"Ми закликаємо обидві сторони якнайшвидше відновлювати перемовини і шукати рішення української кризи у максимально раціональний спосіб. Позиція Китаю — поважати територіальну цілісність, тому закликаємо всі міжнародні сторони посприяти якнайшвидшому вирішенню цієї кризи та вжити всіх заходів, щоб сторони повернулися до переговорів", — наголосив посадовець.

Водночас постійний представник Росії в ООН Олексій Небензя заявив, що на конференції лунають "абсурдні та цинічні звинувачення в сторону Росії", які підхоплюють західні ЗМІ.

"Все це робиться повз будь-який сенс. Станцію контролюють ЗС РФ. Елементарна логіка підказує, що російська армія не буде обстрілювати ні місто, ні самих себе", — зазначив посадовець.

Він стверджує, що кожного разу, коли нібито українські військові завдавали удари по ЗАЕС, катастрофи вдавалося уникнути лише завдяки російським військовим та працівникам Запорізької АЕС.

"Коли потрібна будь-яка допомога, наші військові працюють з працівниками станції пліч-о-пліч, що свідчить про те, що між нашими військовими та працівниками добре налагоджена комунікація", — стверджує Небензя.

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія вирішила піти ва-банк, скликавши цю зустріч.

"Ми вітаємо готовність відправити місію МАГАТЕ на окуповану станцію, з урахуванням повного дотримання законодавства України та міжнародного законодавства. Ми висловлюємо готовність забезпечити місію усім необхідним та допомогти здійснити поїздку через території підконтрольні Україні", — зазначив він.

Посадовець наголосив, що єдиний спосіб усунути цю загрозу — вивести російські війська і повернути контроль України над станцією. Кислиця додав, що Росія має припинити обстріли Нікополя та Марганця, щоб забезпечити безпеку цієї місії.

"6 серпня, коли був здійснений обстріл ЗАЕС, Російські військові, близько 500 осіб та представники Росатому, завчасно сховалися у бомбосховище, перш ніж розпочався обстріл в той час як працівники були залишені напризволяще. Російське військове обладнання було також заздалегідь сховане. Обстріли спричинили руйнування трьох моніторингових детекторів радіації та інших засобів, які унеможливили попередження та раннє реагування у випадку погіршення ситуації чи викиду радіації", — заявив постпред України в ООН.

За його словами, це має на меті відрізати станцію від української енергомережі та припинити постачання енергії в південні регіони України.

"Російські сили використовують станцію як щит, обстрілюючи міста Нікополь та Марганець системами залпового вогню. Персонал станції продовжує виконувати усі заходи, щоб забезпечити безпеку станції", — додав Кислиця.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. Бої біля АЕС точились кілька годин, за цей час окупанти кілька разів влучили в один із реакторів. Тоді спалахнув тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками "Росатому".
  • 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС. Станом на 26 липня у тимчасово окупованому Енергодарі наразі перебувають близько 10 тисяч працівників Запорізької АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. Він закликав Росію та Україну якнайшвидше сприяти відвідуванню комплексу спостерігачами МАГАТЕ.
  • 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять "прильотів" у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварювання та сховищем джерел випромінювання. Внаслідок цього на невеликій ділянці зайнялася трава, травмованих немає. Також п’ять "прильотів" сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.
  • Сполучені Штати підтримують ідею створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 169. Текстовий онлайн

Лише повний вихід російських військ з території ЗАЕС гарантує атомну безпеку — Зеленський

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок