Шукають "добровольців" на вулицях: на окупованій Луганщині триває примусова мобілізація

Шукають "добровольців" на вулицях: на окупованій Луганщині триває примусова мобілізація

Шукають "добровольців" на вулицях: на окупованій Луганщині триває примусова мобілізація
Військовослужбовці на плацу. Getty Images

Жителі окупованої Луганщини у місцевих Telegram-каналах і пабліках повідомляють про початок нової хвилі примусової мобілізації чоловіків до збройних формувань так званої ЛНР. Інформація про те, що люди у військовій формі затримують "призовників" прямо на вулицях, поблизу магазинів та автобусних зупинок з 3 серпня, почала з'являтись у групах міст Брянка, Довжанськ (Свердловськ), Хрустальний (Красний Луч), Кадіївка (Стахнів).

Люди пишуть, що в окупованому Луганську "мобілізація" проводиться організовано —через відділи кадрів місцевих підприємств:

"Запрошували працівників відділів кадрів до військкомату — зі списком працюючих чоловіків, віком від 18 до 55 років, та зобов'язували завтра видати по десять добровольців, інакше погрожували видати повістки всім чоловікам підприємств."

Telegram-канал "Луганщина оперативна" оприлюднив інформацію від підписників з окупованого міста Ровеньки:

"Повістки змушують носити вчителів, їх відкликають з відпусток. Є випадок нападу на вчительку після того, як вона принесла повістку. Багато хто відмовляється", – йдеться у повідомленні.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що із тимчасово окупованого Старобільська "військкомат" мобілізував 80 місцевих жителів.

Про хід примусової мобілізації та облік всіх чоловіків на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року, Суспільному розповів Юрій – житель Білокуракинського району, якому вдалось виїхати на підконтрольну територію України:

"Так звані "військкомати" з початку окупації не мали списків військовозобов'язаних. Особові справи відділи комплектування вивезли із початком повномасштабного наступу. Тому протягом п'яти місяців вони відновлюють ці списки: коли чоловіки роблять нові паспорти, переоформлюють автівку на нові номери, влаштовуються на роботу. Тобто надають офіційно свої особисті дані. Коли йдуть на нову роботу або заклад переоформлюється, всі чоловіки мають зареєструватись у "військкоматі".

Юрій додав, що на початку окупації нових територій був наказ не мобілізувати їх мешканців.

"Втрати на фронті, мабуть, занадто великі, тому там потрібно нове "гарматне м'ясо". Можливо, що поки з "новоокупованих" районів будуть брати лише "добровольців". Але, якщо там почнеться скрута чи вже відкрита мобілізація, повістки пришлють в першу чергу тим, хто працює в бюджетних установах та на підприємствах, які надали дані про своїх "військовозобов'язаних", – розповів чоловік.

Що відомо

  • За даними правозахисника, директора інституту стратегічних досліджень та безпеки Павла Лисянського, з території ОРДЛО було мобілізовано понад 100 тисяч чоловіків, з них на кінець квітня загинуло 23 тисячі осіб.

Читайте також

У в'язниці в Красному Лучі росіяни утримують 14 російських військових, які відмовляються воювати

Без Google та "декомунізації": нові заборони на окупованих територіях

На Луганщині російські окупанти примусово мобілізують чоловіків — волонтерка

Хочеш на роботу – роби паспорт: на Луганщині видають паспорти так званої "ЛНР" та РФ

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок