Хочеш на роботу – роби паспорт: на Луганщині видають паспорти так званої "ЛНР" та РФ

Хочеш на роботу – роби паспорт: на Луганщині видають паспорти так званої "ЛНР" та РФ

Хочеш на роботу – роби паспорт: на Луганщині видають паспорти так званої "ЛНР" та РФ
. Facebook, Телегазета Старобільск

На окупованій Луганщині триває кампанія із "паспортизації населення". У місцевих Telegram-каналах мешканці повідомляють, що отримання "паспорта ЛНР" для місцевих "бюджетників": вчителів, медиків, працівників культури та "держслужбовців" є "добровільно-примусовим". Крім цього влада шукає інші шляхи збільшення кількості охочих отримати цей "документ" або паспорт громадянина Росії.

Жителька одного із населених пунктів Старобільського району Ольга розповіла Суспільному: "Люди залишились у заручниках: виїхати неможливо, а гроші закінчились. Саме через це більшість і йдуть працювати до адміністрації чи до клубу, банку чи школи. У нас навіть пенсіонери, яких вже давно провели на заслужений відпочинок, вийшли на роботу. Там можна хоч 10–15 тисяч (рублів – прим. авт.) отримати. За нинішніх цін це невеликі кошти, але хоч щось. А зараз скрізь – хочеш на роботу – роби паспорт. Це ніде офіційно не зазначено, але "начальство" мабуть, отримало вказівку, щоб усі підлеглі мали паспорти. Тому люди й роблять. Дехто, як кажуть, "скрутивши дулю у кишені". Крім пакета документів, щоб його зробити треба ще у міліції відбитки пальців знімати".

Хочеш на роботу – роби паспорт: на Луганщині видають паспорти так званої "ЛНР" та РФ
Вручення "паспортів ЛНР" у Сватовому, травень 2022, Сватове. NEWS

Також Ольга говорить, що останнім часом паспорти оформлюють пенсіонери. Декому це потрібно для того, щоб кожні три місяці не робити перепустку до Луганська.

"Моя знайома говорить: "а якщо потрібно буде поїхати до Луганська у лікарню? Поки той "пропуск" зробиш – це днів 10 пройде, 20 разів помреш за цей час. А з ним можна їхати в будь-який день. Нічого не поробиш". Такий у нас "аусвайс" в окупації", – говорить Ольга.

А ще жінка розповідає, що в деяких "державних організаціях" з липня працівникам "рекомендують" оформлювати одразу російські паспорти.

Також, як повідомляє "Телегазета Старобільськ" нині від місцевих жителів вимагають переоформлювати автомобілі на "ЛНРівські" номери. Втім ця процедура неможлива якщо в українському паспорті власника автівки зазначена назва вулиці після декомунізації. Цей процес "нова влада" не визнає, тому для перереєстрації автомобіліст має оформити паспорт так званої "ЛНР".

"Тобто, якщо хочеш користуватися автомобілем – змінюй паспорт на "документ громадянина ЛНР". В Старобільську під час декомунізації було перейменовано третину вулиць і провулків. Водити машину з українськими номерами на тимчасово окупованій території скоро стене неможливим", – йдеться у публікації.

Що відомо

  • Міністерство закордонних справ України засудило указ президента РФ В. Путіна від 11-го липня 2022 року, який передбачає спрощений порядок надання російського громадянства для всіх громадян України. У відомстві зазначають, що документ є доказом курсу керівництва Росії на знищення України та асиміляцію українців.
  • У 2019 році Росія встановила спрощену видачу громадянства мешканцям самопроголошених "ЛНР" та "ДНР".

Читайте також

Високі ціни, обшуки, заборона української символіки: як живе окупована Марківка

Суттєве подорожчання: на тимчасово окупованій Луганщині зросли ціни

"Борги ніхто не пробачив": як на окупованих територіях сплачують комунальні послуги

Як отримують пенсії мешканці окупованих територій Луганщини

"Не знаю як буду вести перший урок": як працюють вчителі на окупованих територіях

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок