В Україні створили Агенцію оборонних закупівель, яка працюватиме за стандартами НАТО — Резніков

В Україні створили Агенцію оборонних закупівель, яка працюватиме за стандартами НАТО — Резніков

В Україні створили Агенцію оборонних закупівель, яка працюватиме за стандартами НАТО — Резніков
. Міністр оборони Олексій Резніков. Фото: УНІАН

В Україні створили дві агенції, які займатимуться оборонними закупівлями за стандартами НАТО. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков, пише LB.ua.

За його словами, при Міністерстві оборони працюватимуть два агентства:

  • "Агенція оборонних закупівель", яка займатиметься всім, що стосується озброєння
  • Інше неназване агентство за прозорими західними стандартами закуповуватиме амуніцію, паливо, харчування та інші "тилові" речі, займатиметься питаннями логістики.

За словами Резнікова, "Агенція оборонних закупівель" створювалось за зразком натівської логістичної організації NSPA (NATO Support and Procurement Agency), щоб зробити закупівлі зброї для України прозорими та унеможливити корупцію.

"NSPA — це агенція НАТО з питань закупівель та підтримки. Це такий своєрідний "Amazon", тільки з товарами мілітарного призначення. Саме за цією моделлю з врахуванням стандартів НАТО створено Агенцію оборонних закупівель Міноборони. Це прозорий механізм, який зрозумілий для наших партнерів, бізнесу та виробників", —сказав він.

Міністр зазначив, що робота зі створення цієї Агенції розпочалася наприкінці січня і мала закінчитися у березні. Але через війну завершення процедур було відкладено, адже виникло безліч нагальних завдань.

"Кілька тижнів тому ми Агенцію офіційно зареєстрували, і зараз почнеться розгортання її роботи. Тобто це модель НАТО, яку ми поширимо на нашу практику, щоб процес закупівель більш прозорим та ефективним. У такий спосіб ми здійснюємо інтеграцію до НАТО де-факто", — сказав Резніков.

За його словами, створення "Агенції оборонних закупівель" — це відповідь на "сірі схеми різноманітних спецекспортерів, які накручували комісію, бонуси і ще бозна-що, бо ринок озброєння дуже складний".

Як розповів міністр, налаштуванням комунікації з NSPA, налагодженням протоколів та "прозорої, зрозумілої, транспарентної" системи закупівель у перевірених НАТО постачальників займається його заступник Денис Шарапов, призначений на посаду у квітні 2022 року.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 155. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок