ЄС відмовляється від російського золота. Якими будуть наслідки для Росії

ЄС відмовляється від російського золота. Якими будуть наслідки для Росії

ЄС відмовляється від російського золота. Якими будуть наслідки для Росії
. Злитки золота, ілюстративне фото: Associated Press

До нового розширеного пакету санкцій проти Росії через війну в Україні, який представили у Європейській комісії, потрапила і заборона імпорту російського золота та ювелірних виробів в країни ЄС. Що це означає для економіки РФ — з’ясовувало Суспільне.

Ще місяць тому брюссельський журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк писав про те, що немає згадки про новий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії. Утім, 15 липня Єврокомісія повідомила про розширення санкцій. Новий пакет має "посилити минулі обмеження ЄС проти Кремля, а Москва повинна платити високу ціну за агресію", — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Мета нових санкцій — підвищити ефективність попередніх санкційних пакетів. Серед іншого там, зокрема, розширення персональних санкцій. Газового ембарго в цьому пакеті санкцій не буде, а основним обмеженням стане заборона на імпорт російського золота.

Скільки у Росії золота

У 2021 році в Росії виробили 346 тонн золота, що зробило країну другим після Китаю найбільшим виробником золота в світі з часткою у світовому експорті близько 9,5%. Про це йдеться у результатах дослідження KSE Institute.

Найбільша частина виробленого в Росії золота йде на експорт. Наприклад, у 2021 році країна експортувала 302 тонни, тобто 87% виробництва.

Читайте також: Вічний цикл приниження. Пітер Померанцев про телеобраз Путіна та як росіян "відмивають" від відповідальності за війну

Наскільки ембарго на імпорт золота вдарить по економіці РФ

Якщо Європа відмовиться від російського золота, це позбавить РФ близько 20 мільярдів доларів щороку, каже засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан. Але, на його думку, ця заборона має більше символічний характер.

"Певною мірою вона вдарить і вплине на російську економіку негативно — все ж таки крапля камінь точить, але такого "вау"-ефекту, щоб російська економіка захиталася, не буде. Бо минулого року загальний російський експорт становив 450 млрд доларів. Тобто якщо порахувати це всього 4-5% експорту".

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що це досить вагома стаття прибутків для Росії. Бо саме золотом РФ може розраховуватися за зовнішні борги.

"Золото видобувають не тільки в Росії. Глобальний ринок не перегрітий. Останнім часом ціни на золото не зростають, а навпаки знижуються".

"Золотовалютні резерви складаються або з валют інших країн, або з золота, що приймається, відповідно підтверджується платоспроможністю і можливістю країни розраховуватися зі своїми боргами. Аби продати це золото, перетворити його на валюту і здійснювати розрахунки за своїми зовнішніми зобов'язаннями".

Де Росія найбільше продавала золото

Росія переважно експортувала золото до Великої Британії (266 тонн, 88% експорту), найбільшого у світі хабу дорогоцінних металів. Утім, Лондонська фондова біржа з 7 червня більше не приймає російське золото.

Частину золота відправляли до Швейцарії — другого за величиною хабу на цьому ринку. Швейцарськими законами не заборонено експорт золота з Росії. Наприкінці червня агенція Bloomberg повідомила, що понад 3 тонни золота на суму близько 200 млн доларів у травні відправили з Росії до Швейцарії. Майже все золото зареєструвала митниця як призначене для обробки. Проте вже за два дні Bloomberg повідомив, що Асоціація швейцарських переробників золота опитала своїх членів і жоден з них не імпортував російське золото у травні 2022 року.

Росію покинула й найбільша в країні міжнародна золотодобувна компанія Kinross Gold. А ще з березня цього року від російського золота почали відмовлятися і за кордонами ЄС. Так, Велика Британія, США, Японія та Канада ще наприкінці червня на зустрічі G7 оголосили про відмову від імпорту російського золота. Останні три країни самі є великими постачальниками золота: їхня сумарна частка у світовому експорті становить 17,2%, пояснює старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов.

Читайте також: Рекордне падіння курсу євро — як це вплине на гривню

Ті країни, що вийшли з російського ринку, переорієнтуються на глобальний ринок золота, каже Іван Компан: "Золото видобувають не тільки в Росії. Є інші країни, є глобальний ринок і він не перегрітий. Ми бачимо, що останнім часом ціни на золото не зростають, а навпаки знижуються".

За даними Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів, в цьому році найнижчі міжнародні ціни на золото, срібло, платину та паладій саме цього місяця — 1807,050 долара. Тоді як найвища була в березні — 2017,150 долара.

Що про це кажуть в Росії

Якщо один ринок втрачає привабливість, існують інші — з більш комфортними і законними економічними режимами, заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, цитує російське видання РІА-Новости.

"Ринок дорогоцінних металів глобальний, він достатньо великий, об’ємний і дуже різноманітний. І, як з усіма іншими товарами, якщо один ринок втрачає привабливість через нелегітимні рішення, то відбувається переорієнтування туди, де ці товари більш затребувані", — додав він.

Куди Росія буде дівати золото

Купувати золото можуть і самі росіяни, але не в таких обсягах, як воно йшло на експорт, вважає Іван Компан: "Зараз, коли немає можливості фактично ні в що інвестувати, внутрішнього ринку інвестиційного в Росії вже немає, за кордон вони теж вже не можуть інвестувати, купівля золота — як один з варіантів".

Росія також може експортувати золото в країни, які не вводять санкції, — Індія, Китай, Пакистан, ОАЕ. Проте, можливо, це доведеться робити зі знижками. "Як і з енергоносіями, Індія і Китай виграють від того, що є заборона на імпорт російської нафти, тому що вони їх купують за суттєвим дисконтом. Те саме і з золотом: ті країни, які не будуть приєднуватися до санкційного режиму, матимуть можливість купувати в Росії, але з дисконтом. Таким чином, Росія буде отримувати менше коштів, ніж могла би, але це питання того дисконту, на якому буде втрачати російський бізнес", — говорить Борис Кушнірук.

Читайте також: Путін зіграв проти себе: НАТО ухвалило історичні рішення, що змінять безпекову ситуацію у Європі

Проте США і ЄС заявили, що готові застосувати до країн, які будуть купувати російське золото, вторинні санкції. Тому це може відобразитися на спроможності, а також бажанні його купити.

Читайте також

Дефолт за зовнішнім боргом: що це означає для Росії

Україна — ЄС: що ми маємо зробити у статусі кандидата і коли можливий вступ в Євросоюз

Статус кандидата до ЄС: що це змінить для України та чи допоможе закінчити війну

"Росія не зможе утримувати території, які захопила" — аналітик Том Купер про бої на Донбасі й контрнаступ на Херсонщині

На початок