Грецькі танкери за два місяці вивезли близько половини обсягів російської сирої нафти — ЗМІ

Грецькі танкери за два місяці вивезли близько половини обсягів російської сирої нафти — ЗМІ

ЗМІ
Грецькі танкери за два місяці вивезли близько половини обсягів російської сирої нафти — ЗМІ
. Нафтопровід "Дружба". Фото: transoil.by

Власники танкерів у Європі відвантажують якнайбільше російської нафти до того, як у грудні набудуть чинності енергетичні санкції проти Москви. Зокрема у травні та червні власники танкерів з Греції, які контролюють майже третину світового флоту, перевезли близько половини обсягів російської сирої нафти, пише The World Street Journal з посиланням на дані брокерів.

Видання зазначає, що запровадження нафтового ембарго викликало побоювання серед європейських переробників і судновласників, що вони можуть бути занесені до чорного списку за поводження з паливом.

За оцінками Lloyd’s List Intelligence, грецькі судна 151 раз зайшли у російські порти у Чорному та Балтійському морях. За аналогічний період 2021 року їхні кораблі здійснили 89 таких заходів.

За даними системи моніторингу суден Marine Traffic, судно Kriti Legend, яким володіє та управляє компанія Avin International, прибуло 12 липня у порт Лайчжоу в Китаї після завантаження сирої нафти з Козьміно в російському Сибіру. В Avin International не прокоментували цю інформацію.

WSJ також пише, що постачання російської нафти до Азії різко зросла. За даними компанії Vortexa, Китай у червні майже подвоїв споживання нафти в середньому до 1,13 млн барелів на день з 670 000 барелів на день у лютому. Аналітики компанії зазначають, що Росія могла б експортувати всю нафту без покупців з Америки або ЄС.

Газета нагадує, що санкції ЄС, які передбачають заборону на постачання російської нафти до Європи, набудуть чинності 5 грудня. А до того часу діятиму перехідний період, який на думку європейських чиновників дасть країнам ЄС достатньо часу для переходу на альтернативні джерела енергії.

Також зазначається, що перевезення за межі континенту операторам танкерів не заборонять, але судна не зможуть отримати страхування. Згідно з міжнародним морським правом, це зробить будь-які пересування таких кораблів незаконними.

Тож деякі власники танкерів у Європі намагаються перевезти якнайбільше російської сирої нафти до того, як повною мірою запрацює нафтове ембарго.

Ще один метод, який використовують для транспортування російської сирої нафти — це перевантаження з одного судна на інше. За даними брокерів, аналітиків і даних відстеження суден, протягом останніх місяців біля південного грецького порту Каламата було здійснено десятки перевантажень з судна на судно.

Деякі з цих кораблів вимикають радари, щоб приховати своє місцеперебування і така практика може поширитися з наближенням санкційних обмежень.

Власники великих європейських танкерів кажуть, що ембарго може тимчасово призупинити рух приблизно третини їхнього флоту. Але вони впевнені, що високий попит на нафту у світі змусить ці судна знову працювати і перевозити нафту з інших країн.

Що відомо

  • 31 травня лідери країн ЄС на саміті Європейської ради у Брюсселі дійшли згоди до кінця 2022 року заблокувати більшу частину імпорту російської нафти у відповідь на вторгнення РФ до України, зробивши тимчасовий виняток для палива, яке постачається трубопроводами.
  • Окрім того, ЄС запровадить санкції проти 80 олігархів та трьох телеканалів РФ, а російський "Сбербанк" буде відключений від платіжної системи SWIFT.
  • Президент Володимир Зеленський привітав ухвалення Європейським Союзом шостого пакета санкцій проти Росії, який передбачає зокрема і введення часткового ембарго на російську нафту.
  • 3 червня Євросоюз ухвалив шостий пакет санкцій проти РФ через вторгнення Росії в Україну.

Читайте також

Саміт ЄС в Брюсселі: що говорили про Україну та як погоджували шостий пакет санкцій

ЗМІ: ЄС має запасний план, якщо його члени відмовляться виконувати нафтове ембарго

Компромісне ембарго на російську нафту та персональні санкції: що увійшло до шостого пакета санкцій ЄС

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок