Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Це мій камбек". Що сказали стрибунки Магучіх і Геращенко про вихід у фінал ЧС з легкої атлетики

"Це мій камбек". Що сказали стрибунки Магучіх і Геращенко про вихід у фінал ЧС з легкої атлетики

Ексклюзивно
"Це мій камбек". Що сказали стрибунки Магучіх і Геращенко про вихід у фінал ЧС з легкої атлетики
. AP Photos

Дві з трьох українок подолали кваліфікацію в стрибках у висоту.

У другий змагальний день на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Юджині визначилися фіналістки турніру зі стрибків у довжину серед жінок. Україна була представлена у відборі одразу трьома спортсменками: Ярославою Магучіх, Іриною Геращенко та Юлією Левченко.

У кваліфікації Геращенко та Левченко виступали в групі А, Магучіх — в групі В. До фіналу виходили ті спортсменки, що взяли висоту в 1.95 метра або увійшли до топ-12 найкращих учасниць.

Магучіх та Геращенко з першої спроби подолали планку в 1.93 метра та кваліфікувалися до фіналу. Левченко цю ж висоту взяти не змогла, а 1.90 метра подолала тільки з третьої спроби.

Зрештою Юлія залишилася поза фіналом. Ірина та Ярослава змагатимуться у фіналі в середу, 20 липня.

Читайте також: Двоє з трьох українок пробилися до фіналу чемпіонату світу-2022 з легкої атлетики в стрибках у висоту

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт майбутні фіналістки поділилися враженнями від своїх виступів та розповіли, як конкурують між собою в секторі для стрибків у висоту.

Що сказала Магучіх

  • Про виступ у кваліфікації на чемпіонаті світу
"Я дуже рада, що потрапила до фіналу, бо моя боротьба за Україну продовжується – я можу й надалі захищати її на доріжці. Я дуже рада й через атмосферу цих змагань – глядачі, які підтримують кожного атлета, вони аплодують, вболівають. Дуже круто, коли так все складається на чемпіонаті світу. Як кажуть: це мій "камбек". Бо я виступала в Досі у 2019-му, але і зараз це для мене знов захоплююче".
  • Про підготовку до світової першості

"На жаль, підготовка була не найлегшою. 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в нашу країну. Тоді взагалі ніхто не думав про тренування та змагання. Усі думали, як жити далі і що робити. Ми були в Дніпрі до шостого березня, а потім поїхали на чемпіонат світу в приміщенні. Я дуже пишаюся золотою медаллю, яку виборола там.

Дуже допоміг мій спонсор Puma, за що дякую йому, адже їхня команда прийняла нас у Німеччині й допомогла з організацією зборів у Туреччині. А вже перед самим стартом наша команда тренувалася в елітному атлетичному центрі в Чула-Вісті. Ми мали зустріч з організаторами нашого перебування, це було дуже тепло. Дуже дякую їм".

Читайте також: Тренер збірної України з легкої атлетики - про готовність та стан спортсменів перед стартом ЧС-2022
  • Про конкуренцію в секторі зі стрибків у висоту

"Я не дивлюся на суперниць. Мій виступ - це завжди я і планка. Намагаюся вдосконалювати себе і перестрибати саму себе, а не когось іншого. Тому в нас така робота з тренером. Я маю покращувати свій рівень".

Що сказала Геращенко

  • Про виступ у кваліфікаційному раунді світової першості

"Сьогодні все пройшло достатньо добре. Трохи хвилювалася, нервувала, адже це мій четвертий чемпіонат світу, але до цього я ще не була у фіналі на відкритому повітрі. Ці думки були в моїй голові, але я з ними боролася, фокусуючись не на результаті, а намагаючись зосередитися на атмосфері, на стрибках".

  • Про підготовку до виступу в Орегоні

"Підготовка пройшла більш-менш рівно, але було багато психологічного тиску з приводу того, що відбувається зараз у нас в країні. Траплялися зриви після перегляду новин з України, і був потрібен час, аби відновити свій моральний стан. У роботі перепадів не було, гадаю, що я підійшла до змагань в нормальній формі. Попереду два дні відпочинку, і будемо стрибати знову – така наша робота".

  • Про моральний стан

"Я дуже вдячна за те, що маю змогу тренуватися і виступати, усім захисникам, які боронять нашу землю і відстоюють нашу свободу. Наша робота як спортсменів важлива, але їхня робота – безцінна!

Я дуже сумую за Києвом і хочу додому. Але розумію, що мені ще треба зробити кілька "зупинок" на змаганнях, пострибати, виконати все, що ми запланували з тренером, і вже після цього повернутися до своєї родини, за якою надзвичайно сумую. Повторюся – велика шана всім, хто боронить Україну – волонтерам, захисникам і захисницям, медикам, Президенту. Також вдячна нашій федерації за можливість тренуватися і змагатися".

  • Про конкуренцію серед українських стрибунок у висоту в секторі
"Те, що в Україні так багато хороших стрибунок у висоту, мабуть, є заслугою нашої школи стрибків, ще радянської. У багатьох країнах колишньої СРСР дівчата добре стрибають. Наша тренерка вміє гарно підійти як з фізіологічного, так і з психологічного боку до нашої підготовки і дати все, що потрібно, як на тренуваннях, так і на змаганнях".

Хто такі Магучіх та Геращенко

  • Ярослава Магучіх – 20-річна українська стрибунка у висоту, яка представляє Дніпропетровську область; бронзова призерка Олімпійських ігор-2020, віцечемпіонка світу-2019, чемпіонка світу-2022 у приміщенні.
  • Ірина Геращенко – 27-річна українська стрибунка у висоту, яка представляє Київ; віцечемпіонка Європи-2021 у приміщенні, посіла четверте місце на Олімпіаді-2020.
  • Топрезультат сезону в Магучіх – 2.03 м, у Геращенко – 1.98 м.

Що далі

  • Середа, 20 липня, 03:40. Стрибки у висоту (жінки). Фінал
На початок