Вчені знайшли фермент, що розщеплює пластик за години

Вчені знайшли фермент, що розщеплює пластик за години

Вчені знайшли фермент, що розщеплює пластик за години
. АР

Французькі науковці створили фермент, який може розщепити пластикові пляшки для повторного використання за кілька годин.

"Це справжній прорив у переробці та виробництві ПЕТ (поліетилентерефталат - ред.). Завдяки інноваційній технології, розробленій Carbios, індустрія ПЕТ стане справді круговою, що є метою для всіх гравців цієї галузі, особливо власників брендів, виробників ПЕТ та нашої цивілізації в цілому", - прокоментував дослідження доктор Салех Джабарін, один з науковців компанії-розробника Carbios.

Дослідники з Тулузького університету і компанії Carbios виявили, що найкращу здатність до біологічного розкладання пластику демонструє бактеріальний фермент з листяного компосту, який виявили у 2012 році. Щоб поліпшити здатність ферменту розщеплювати ПЕТ, з якого виготовляють пляшки для напоїв, дослідники внесли додаткові мутації, повідомляє The Guardian.

Відтак покращений фермент застосували, щоб знищити тонну пластикових пляшок. За 10 годин вони були розщеплені на 90%. Після цього вчені використали отриманий матеріал для виготовлення нових пляшок харчової якості.

"Ми перша компанія, яка представила цю технологію на ринку. Наша мета — почати роботу до 2024, 2025 року в великих промислових масштабах", - заявив заступник генерального директора Carbios Мартін Стефан.

Водночас, пляшки з переробленого пластику будуть дещо дорожчі, тому що для використання ферменту пляшки для відходів повинні бути розмелені і нагріті. Однак, за словами Стефана, наразі низькоякісний перероблений пластик продають з великою націнкою через брак поставок.

Компанія хоче налагодити випуск ферменту у промислових масштабах протягом 5 років. Щоб пришвидшити процес, компанія співпрацює з такими компаніями, як Pepsi і L’Oréal

На початок