Велика Британія услід за США передасть Україні ракетні системи M270

Велика Британія услід за США передасть Україні ракетні системи M270

Важливо
Велика Британія услід за США передасть Україні ракетні системи M270
. Міністр обоони Великої Британії Бен Воллес. Фото: Atlantic Council

Велика Британія передасть Україні для захисту від Росії американські реактивні системи залпового вогню M270, здатні вражати цілі на відстані до 80 кілометрів.

Про це заявив британський міністр оборони Бен Воллес, повідомляє CNN.

Зазначається, що цей крок був "тісно скоординований" із рішенням США надати Україні свою високомобільну артилерійську ракетну систему HIMARS.

Воллес наголосив, що Велика Британія підтримує Україну і взяла на себе провідну роль у постачанні "для героїчних військ життєво важливу зброю, яка їм потрібна для захисту своєї країни".

"У міру того, як змінюється тактика Росії, має змінюватись і наша підтримка України. Ці високоефективні РСЗВ дозволять нашим українським друзям краще захистити себе від жорстокого застосування Росією далекобійної артилерії, яку путінські сили без розбору застосовували для знищення міст", — заявив він.

У британському уряді також заявили, що українських військових навчатимуть використовувати пускові установки у Великій Британії, тому ефективність пускових установок може бути максимальною.

Довідка: M270 MLRS (англ. M270 Multiple Launch Rocket System) — американська реактивна система залпового вогню на гусеничній базі БМП "Бредлі" виробництва компанії Vought. Призначена для виконання в будь-який час доби та за різних погодних умов бойових завдань з ураження і знищення з закритих вогневих позицій на відстанях понад 30 км районів зосередження військ та бойової техніки, позицій ствольної та реактивної артилерії противника, районів розгортання його сил і засобів протиповітряної оборони, вантажних автомобілів, легкоброньованих бронетранспортерів, а також командних пунктів, вузлів зв'язку тощо.

Що відомо

  • 1 червня президент США Джо Байден повідомив, що США нададуть Україні новий пакет військової допомоги, який включатиме ракетні системи залпового вогню великої дальності HIMARS із боєприпасами. Загальна сума допомоги сягне 700 мільйонів доларів. Окрім HIMARS, пакет включатиме: п'ять протиартилерійських радарів; дві радіолокаційні станції повітряного спостереження; 1000 "джавелінів" та 50 командно-пускових установок; 6000 одиниць протитанкової зброї; 15 000 155-мм артилерійських снарядів; чотири гелікоптери Мі-17; 15 тактичних машин; запчастини та обладнання.
  • 30 травня президент Сполучених Штатів Джозеф Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.
  • В цей же день американські ЗМІ повідомили, що США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності. Це означає, що Україні ймовірно не нададуть так звані тактичні ракетні системи, що здатні уражати цілі на відстані до 300 кілометрів.
  • Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація президента Джо Байдена "від самого початку" чітко наголошувала, що постачатиме Україні тільки оборонну зброю для протистояння російській агресії.
  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.

Читайте також

Яку зброю та на яку суму Україна отримала від США з початку війни

РСЗВ: як нова американська зброя, що прямує в Україну, може допомогти виграти війну

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок